Pita od šljiva bistrica

Pita od šljiva bistrica

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pita od šljiva bistrica

Ova je pita zapravo Korininkolač protiv bluesa oliti - tuge. Ako vas hvata ranojesenski velšmerc ili melankolija obojana sivim nebom; trk na tržnicu po bistrice

Šljive bistrice su skuplje od drugih šljiva (7 kn kg, dok su druge po 3, 4 kn), ali s razlogom. Isprobajte ih na licu mjesta i usporedite. Nadam se da će vam kumice biti naklonjene prilikom eksperimentiranja.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Baš jesu. Baš. I ovako i ...

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


... ovako :)!

Pitu možete jesti solo, sa šlagom ili sladoledom od vanilije. Ukusna je i vruća i topla i hladna. Dobar je desert, doručak ili comfort food (hrana za utjehu) u bilo koje doba dana.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Solo pita je sasvim i super ukusna

Izvrsno funkcionira i kao večernji snack za dvoje, na terasi, uz svijeće i čašu vina (Beaujolais ili Portugizac).

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Slatkokiselo je stalno u modi!

za 4 do 6 osoba

tijesto:

250g brašna
150g maslaca
125g smeđeg šećera
1 jaje
malo korice od limuna
malo soli
malo vanilin šećera

Za punjenje će vam trebati 1 kg šljiva bistrica.

Zagrijte pećnicu na 190 C

Sastojke dobro i dugo mijesite dok se ne stvori lijepa, glatka i vrlo masna kugla.
Stavite kuglu/tijesto u hladnjak na cca. 30 minuta

U međuvremenu isperite, prepolovite i odkoščite bistrice.

masne grudice (koje ćete posuti po vrhu pite, slične tijestu za crumble)

150g maslaca
100g smeđeg šećera
150 brašna
žličica cimeta
malo sol

Sve sastojke dobro izgnječite prstima dok ne dobijete masne grudice.
Stavite ih sa strane i izvadite masnu kuglu tijesta iz hladnjaka.

Kalup za pite obložite papirom za pečenje i po njemu ravnomjerno rasporedite masnu kuglu tijesta. Ne zaboravite tijestom obložiti i krajeve kalupa.

Vilicom ispikajte tijesto, posložite po njemu bistrice, zašećerite ih vanilin šećerom i dodajte masne grudice na kraju i po svemu.

Stavite pitu u pećnicu i pecite 30 minuta. Kad je gotova, izvadite je i pustite da se ohladi.

Pitu poslužite bez ičega, sa šlagom ili sladoledom od vanilije.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Mljackanjem ovog jaaako fiinog i jaaako kaloričnog kolača - pobjedite tugu ;)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!