KUPCI, OPREZ

U voću iz Poljske pronađena tvar posebno štetna za zdravlje djece

01.09.2023 u 22:22

Bionic
Reading

U svježim šljivama iz Poljske utvrđena je nedopuštena supstanca klorpirifos, a rizik za zdravlje je potencijalno ozbiljan, izvijestio je Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom

Šljive iz Poljske uvezene su na tržišta Slovenije i Hrvatske, a u njima se nalazi zabranjeni i štetan pesticid, utvrdili su slovenski inspektori službenom kontrolom na tržištu, piše portal Danica.

Situaciju je prijavila Slovenija, koja je šljive odmah povukla sa svojeg tržišta te su o svemu obavijestili europski sustav.

Samo dan ranije, zbog klorpirifosa zabranjen je uvoz svježih šljiva u Hrvatsku iz Srbije. Pesticid u šljivama je otkriven na granici te je cijela pošiljka odmah uništena.

U Europskoj uniji klorpirifos i klorpirifos-metil zabranjeni su već četiri godine, međutim u brojnim zemljama izvan EU-a pesticid se i dalje legalno koristi.

Nakon brojnih istraživanja stručnjaci su zaključili da postoji zabrinutost za ljudsko zdravlje zbog mogućih neurotoksičnih učinaka.

Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskog sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu i smanjenom inteligencijom.