Pita od riže i zadnjih smokava

Pita od riže i zadnjih smokava

06.10.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Pita od riže i zadnjih smokava

Pretražila sam cijelu tržnicu da bih našla ove zadnje, lijepe smokve. S njima sam odlučila napraviti jedan slastan i jednostavan kolač, dostojan zadnjih smokava i sunčanih dana u godini. Dobro, nadam se da ipak nisu zadnji - sunčani dani.

U čast ljetu i jeseni i smokvama i starinskim kolačima s tijestom od riže - evo vam jedan lijepi recept!

za 6 do 8 osoba

1 šalica riže kratkog zrna (za deserte i nabujke)
1 šalica vode
1 limenka kokosovog mlijeka
1/3 šalice smeđeg šećera
6 velikih jaja
20 smokava (manjih)

Zagrijte pećnicu na 180 C. Obložite kalup papirom za pečenje. U veliku posudu ubacite rižu, vodu i pola limenke kokosovog mlijeka. Pustite da smjesa zakuha, pa smanjite vatru i neka se kuha još 20 minuta dok višak tekućine ne ispari.

Skinite posudu s vatre i pustite smjesu da se ohladi.

U drugoj velikoj posudi pomiješajte jaja, šećer i ostatak kokosovog mlijeka.
Dobro izmiksajte i ubacite ohlađenu rižu. Sve zajedno dobro izmiješajte i prelijte u kalup. Po vrhu smjese pobacajte narezane smokve, ubacite u pećnicu i pecite
30 do 40 minuta
dok se vrh pite ne zažuti.

Pitu od zadnjih smokava jedite toplu. Bolja je takva :).


Zadnje, slatke, sočne smokve :)


Pita prije pečenja horizontalno i ...


... vertikalno!


Pita od zadnjih smokava nakon pečenja ... slasna i bez glutena!


Mmmmljac!