BELUGA NOMINATION

Pirati ubili pomorca, a posadu vješali naglavačke

03.02.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Jedan je pomorac ubijen, a više njih barbarskim je metodama fizički i psihički mučeno, stravična je to vijest zbog koje su se jučer na okruglom stolu u Rimu sastali vodeći ljudi pet brodarskih organizacija, BIMCO, International Chamber of Shipping, Intercargo, Intertanko i ITF

Riječ je o piratskom divljaštvu na posadu broda Beluga Nomination, njemačkog brodara iz Bremena, koji je pod zastavom Antigue i Barbude plovio 390 milja sjeverno od Sejšela, a otet je 22. siječnja. Iako se ne kvalificira nacionalnost stradalih, doznajemo kako su na brodu bili Filipinci, Rusi i Ukrajinci

‘Pirati su prije dva dana pomorce vješali za noge uz bok broda i držali njihova tijela pod vodom te koristili stare piratske metode provlačenja tijela ispod trupa broda’, rekao nam je glasnogovornik Sindikata pomoraca Danilo Prestint, koji dodaje da je ovo prvi put da se pirati tako žestoko obračunavaju s posadom te da je brod još uvijek u njihovim rukama.

U Rimu su svi žestoko osudili ubojstvo člana posade broda, kao i postupak pirata prema posadi te su izrazili punu solidarnost s pomorcima i njihovim obiteljima.

Također su izrazili zabrinutost zbog oblika nasilja nad pomorcima i još su jednom pozvali vlade da pojačaju mornaričke snage koje štite brodove i pomorce te da poduzmu brze akcije prema piratima i brodovima pod njihovom kontrolom kako bi se spriječili napadi na brodove u prolazu.

Ocijenjeno je da pirati mijenjaju svoje ponašanje. Naime, hladnokrvno ubojstvo nevinog pomorca može dovesti brodare i njihove posade da prestanu slati svoje brodove u to područje, a zna se da područjem Adenskog zaljeva i Arapskog mora prolazi preko 40 posto pomorskog transporta nafte.

Pomorska industrija će uzeti u obzir sve mogućnosti, uključujući i alternativne pravce što bi moglo imati velike posljedice na vrijeme prijevoza i cijenu nafte. Procjenjuje se da pojava piratstva globalnu ekonomiju godišnje košta između sedam i 12 milijardi dolara.

Prema podacima EU NAVFORA trenutno je u rukama pirata 30 brodova i 711 pomoraca.