ministar rada

Piletić: Uskoro poznata Vladina konačna ponuda sindikatima

15.02.2024 u 14:57

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je u četvrtak da će se uskoro znati Vladina konačna ponuda na sindikalne zahtjeve na prijedlog uredbe o koeficijentima za obračun plaća te da se one temeljito analiziraju i da "nikome nisu rekli ne"

"Resori koji pokrivaju zaposlene u državnim i javnim službama još uvijek temeljito analiziraju na što su to sindikati upozorili sukladno metodologiji o vrjednovanju radnih mjesta da se sagledaju sve mogućnosti", rekao je Piletić u izjavi za medije nakon Vladine sjednice.

"Nikome nismo rekli ne, ali što će biti Vladina ponuda s time ćemo vrlo brzo upoznati reprezentativne sindikate i cjelokupnu hrvatsku javnost", poručio je.

Upitan o potrebi izmjene Zakona o strancima zbog njihove sve veće brojnosti u Hrvatskoj, Piletić je najavio da će prijedlog izmjena i dopune zakona uskoro biti upućene u javno savjetovanje, kojima bi se regulirao i smještaj stranih radnika, podsjetivši da je u aktualnom zakonu reguliran smještaj sezonskih radnika.

"Više ne želimo razlikovati sezonskog od stranog radnika koji ovdje dođe živjeti i raditi i zbog toga ćemo omogućiti da sadašnje dozvole za boravak i rad sa sadašnjih godinu dana produžimo na duže vremensko razdoblje", rekao je ministar.

Najavio je i mogućnost produljenja roka valjanosti za tzv. "plavu kartu", jer zakon treba uskladiti s direktivom EU-a te dodao da će Vlada reagirati i definirati i prekršajne i kaznene odredbe te pozvao poslodavce da se aktivnije uključe.

Vezano uz isplate nacionalne naknade za starije osobe koji uskoro kreće, Piletić je podsjetio kako je njome u protekle tri godine bilo obuhvaćeno nešto više od 6000 korisnika i da nisu ispunjeni ciljevi koje si je Vlada zadala 2020. Dodao je da su izmjenama koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine omogućili da se iznos naknade sa 120 poveća na 150 eura te da će se svake godine indeksirati i povećavati.

Proširen je i obuhvat korisnika i imamo više od 13.000 novih zahtjeva. za korištenje naknade, rekao je Piletić i izrazio uvjerenost da će se broj korisnika udvostručiti.

Na upit u svezi s osobnim asistentima, Piletić je naglasio da niti jedan od njih dok ne dobije rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad do kraja veljače neće ostati bez posla te da su produženi svi postojeći projektni ugovori.

Od ukupno nešto više od 4500 zahtjeva, njih 1000 je upućeno na vještačenje i svakodnevno stižu nova rješenja i više od polovice ih je izdano po novom Zakonu o osobnoj asistenciji.

Svi oni koji i dalje koriste osobnu asistenciju Ministarstvo i dalje financira dok djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odnosno članovi Povjerenstva ne odobre satnicu i uvjete i povežu korisnika i asistenta. Također je potrebno licencirati pružatelja usluge, dodao je Piletić napomenuvši da je njihov broj povećan na minimalno 688.