izazov nesuglasice

Piletić: Nema opravdanja za sindikalne akcije

31.01.2024 u 15:34

Bionic
Reading

Ministar rada Marin Piletić poručio je u srijedu nakon Vladine sjednice kako nema nikakve opravdanosti da određeni sindikati uključeni u socijalni dijalog, najavljuju bilo kakve sindikalne akcije i prosvjede ili da takvim porukama motiviraju svoje članstvo

Kada vidite da to izaziva nesuglasice među sindikatima koji zastupaju pojedine sektore, time je jasnija moja poruka da dok ne dobijemo očitovanje svih reprezentativnih sindikata neće biti nikakvih daljnjih postupanja Vlade u vezi donošenja uredbi, istaknuo je ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Piletić u izjavi za medije.

Naglasio je kako će plaća isplaćena u travnju za mjesec ožujak u odnosu na prosinačku isplaćenu u siječnju za 244.000 službenika i namještenika u prosjeku biti viša oko 13,5 posto. Predloženim koeficijentima plaća SSS će rasti za 54 posto, VŠS za 43,a VSS prosječno za 24 posto.

Uključivanje socijalnih partnera - reprezentativnih sindikata u Vijeće za praćenje u državnoj i javnoj službi

Najavio je uključivanje socijalnih partnera - reprezentativnih sindikata u Vijeće za praćenje u državnoj i javnoj službi i na taj način će sve buduće donošenje izmjena uredbi o koeficijentima biti rezultat zajedničke suradnje, kao i povećanje osnovice plaća.

Odgovarajući na novinarski upit Piletić je rekao kako je sindikat Preporod kao i ostali reprezentativni sindikati, dobio kompletan tekst uredbe da ga prouči i proanalizira u roku od 15 dana i dostavi svoje prijedloge sukladno zakonu, a tu mogućnost ranije nisu imali.

"Što reći o tom sindikatu koji još nije dostavio prijedloge, a poziva na sindikalne akcije, uporno ne prikazujući činjenično stanje iz predložene uredbe da učitelji raste koeficijent sa 1,06 na 1,97. Upravo su učitelji, nastavnici i profesori kategorija u uredbi koja ima mogućnost napredovanja za tri razine", pojasnio je Piletić.

Piletić: Dok god traju razgovori očekujemo sindikalno mišljenje

Dodao je da to što se radi u sustavu obrazovanja "nije bilo još od bana Mažuranića". Na taj način jačamo materijalni položaj svakog hrvatskog učitelja, istaknuo je Piletić, napomenuvši da se razgovara sa svim sindikatima unutar sustava znanosti i obrazovanja.

Pozivamo da dok god traju razgovori i nismo još izašli u Vladinu proceduru za donošenje, očekujemo sindikalno mišljenje i to im je zakonska uloga, poručio je ministar.

Pozvao je sve učitelje da se ne upuštaju u sindikalne akcije jer ne vidi koji bi razlog i argument za to bio u trenutku kada Vlada povećava njihove koeficijente više od 13 posto za plaće za ožujak s isplatom u travnju i nakon svih prošlogodišnjih dodataka na plaću i uvođenja novog prava na uskrsnicu.

Vezano uz smrt dječaka u Slavonskom Brodu ministar Piletić potvrdio je kako je izgubio mjesto za smještaj u SOS dječjem selu, jer u međuvremenu u roku od dva mjeseca, nije bilo održano sudsko ročište.

Dodao je kako nije bilo elemenata za izricanje žurne mjere izdvajanja djeteta iz obitelji te je zbog uočene umanjene razvojne mogućnosti zatraženo je redovno rješavanje smještaja roditelja s djecom. Ročište je zakazano za 12. veljače i s obzirom da su djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad pronašli smještaj u udomiteljskim obiteljima očekujem da će taj slučaj biti zaključen, rekao je Piletić.