malenica najavio nove korake

Piletić o femicidu u Novskoj: Osobno sam poznavao i žrtvu i počinitelja

01.09.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Uoči sjednice Vlade o stravičnom ubojstvu u Novskoj oglasili su se ministar socijalne skrbi Marin Piletić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

'U Novskoj se dogodio još jedan femicid, osobno, a kao ministar osuđujem nasilje u obitelji. Još jedna je obitelj uništena. I osobno sam poznavao i žrtvu i počinitelja', rekao je ministar Piletić, koji je do prije nekoliko mjeseci bio na funkciji gradonačelnika Novske.

Podsjetimo, u srijedu u jutarnjim satima, muškarac je u jednom butiku u Novskoj ubio svoju suprugu, koja nije s njim živjela već neko vrijeme. Počinitelj se potom udaljio s mjesta događaja, no prije nego što ga je policija uspjela uhititi oduzeo si je život. Stravičnom zločinu prethodilo više bračnih razmirica, a žena je prije 20-ak dana svog bračnog partnera prijavila i za prijetnje smrću. Tada mu je određena zabrana prilaska supruzi na 50 metara i zabrana kontaktiranja. Doznalo se i kako je počinitelj već ranije ubio čovjeka kada se 1994. godine fizički sukobio s muškarcem, koji je kasnije od ozljeda preminuo u jednoj zagrebačkoj bolnici.

'Za ranije ubojstvo svi su u Novskoj više manje znali, ali za zabranu pristupa mi u socijalnom sustavu nismo znali', kazao je ministar Piletić, pojasnivši kako u sustavu socijalne skrbi nije bilo evidentirano da ubojica ima zabranu prilaska.

Kazao je da zadnje dvije godine postoji e-Očevidnik u kojem se evidentiraju sve mjere i presude, ali presuda iz 1999., za konkretnog ubojicu nije unesena.

'Empatija se mora događati danas, ne kada dođe do ovakvih tragičnih slučajeva, i zbog toga Ministarstvo rada u kontinuitetu provodi medijske kampanje, jača vlastite kapacitete osposobljavajući i educirajući djelatnike i stručne suradnike u sustavu socijalne skrbi', rekao je Piletić.

Dodao je da je jedna od glavnih poruka medijskih kampanja - Ovo je sudbina koju ne biste poželjeli vlastitoj kćeri.

  • +11
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Slučaj je komentirao i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 'Zgrožen sam ovim ubojstvom i bez obzira što moje riječni ne znače puno izrazio bi sućut obitelji preminule žene', rekao je Malenica.

Kazao je da se po pitanju nasilja nad ženama napravilo dosta, od izmjena Kaznenog zakona do izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, ali da problem očito postoji. 'Kako riješiti problem? Da li dodatnim postrožavanjem kazni, da li pojačati edukaciju', kazao je Malenica, dodavši da će se u suradnji s udrugama pojačati edukacija za državne odvjetnike i suce.

  • +5
Ubojstvo u Novskoj Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak

Pedofil u u udruzi za djecu s posebnim potrebama? 'To je neprihvatljivo!'

Piletić je komentirao i slučaj osuđenog pedofila koji kaznu služi radom za opće dobro u udruzi za djecu s posebnim potrebama. 'Izmjenama želimo detektirati i takve prekršitelje, da ne mogu raditi u ustanovama koje se bave s djecom', naglasio je. Još ne zna hoće li kao ministar intervenirati u konkretan slučaj, kazavši da mora proučiti o čemu se radi.

I on je komentirao slučaj pedofila u udruzi za djecu. 'To je neshvatljivo i neprihvatljivo. Poduzet ćemo mjere da se to ne dogodi', rekao je.

'Ako utvrdimo da je došlo do greške, sankcija će biti', odgovorio je na pitanje hoće li koga kazniti za takvu odluku. 

'Ovdje je riječ o pogrešci koja se dogodila u sustavu. Očito je došlo do greške, osoba je poslana tamo gdje nije trebala biti poslana', rekao je Malenica

Podsjetimo, muškarac iz Slavonije, osuđen za seksualno zlostavljanje 10-godišnje pokćerke, kažnjen je radom za opće dobro. U bizarnom razvoju događaja na kraju je završio u Udruzi za rad s djecom s posebnim potrebama u jednom slavonskom gradu, javlja 24 sata.