ministar rada

Piletić odgovorio strahuje li od štrajka i otkrio koliko je stranih radnika u Hrvatskoj

22.01.2024 u 21:00

Bionic
Reading

'Prošle godine smo dva puta povećavali osnovicu, koja je u mandatu Vlade rasla za 40 posto, a u razdoblju od 2011. do 2015. nije rasla uopće te je realna vrijednost plaća padala. Sada na dignutu osnovicu dižemo koeficijente', kaže ministar rada Marin Piletić

'Te dvije varijable u konačnici čine plaću i mislim da će, bez obzira na izjave o nezadovoljstvu, ovime biti najzadovoljniji 244.000 radnika u javnom i državnom sektoru', komentirao je za Dnevnik Nove TV ministar rada Marin Piletić pregovore sa sindikatima nakon predstavljanja prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kako je njezin učinak 880 eura.

Kaže kako razgovore sa sindikatima vode otkad su rekli da kreću u reformu plaća u državnim i javnim službama. Uključili su ih, dodaje, i u samu izradu zakona. Sada razgovaraju po resorima i usklađuju ono što žele predstaviti kao konačni nacrt.

Međutim, neki sindikalisti nakon sastanka s ministrima nisu bili zadovoljni.

'Neki su zadovoljni, a neki su nezadovoljni. Ne možemo očekivati da će svi biti zadovoljni, ali svima onima koji će primiti uvećanu plaću u travnju moramo poslati poruku da je Vlada reformu odlučila provesti do kraja. I u javnom i državnom sektoru te plaće rastu u prosjeku nešto više od 13 posto, i to na ime osnovice, a ne koeficijenta', ustvrdio je Piletić.

Plaši li ga mogućnost štrajka?

Sindikati još uvijek trebaju uvjeriti svoje članove da prihvate ponudu Vlade.

'Cijelo vrijeme razgovaramo sa sindikatima. Sada donosimo novu uredbu i mi ćemo, s obzirom da smo im poslali nove koeficijente. Konsolidirali smo oko 900 radnih mjesta i sveli ih na 400 jer smo imali velike razlike, a samim time i generirane nepravde, jer smo na istim poslovima imali različite plaće u državnom i javnom sektoru. One će jednakim koeficijentom biti poništene i za jednak rad dobit će se jednaka plaća', napomenuo je ministar.

Istaknuo je i da ga ne plaši tvrdnja da je štrajk uvijek opcija.

'Ona se često izgovara kada sjedimo za stolom. Naravno da je sindikalno djelovanje nešto što sindikati uvijek spominju, ali mislim da smo u dosadašnjem radu Vlade postigli velike rezultate, a evidentan je i porast plaća na temelju porezne reforme', rekao je.

Ministar se osvrnuo se i na temu stranih radnika u Hrvatskoj i doprinosa koji se za njih plaćaju. Istaknuo je kako je prošle godine izdano nešto više od 170.000 radnih dozvola, ali na kraju prosinca su imali registriranih nešto manje od 90.000 stranaca koji rade u Hrvatskoj.

'Dio od tih 170.000 radili su tijekom sezone i njihovi ugovori su nakon nje prestali te oni više ovdje ne rade. Broj radnih dozvola nije jednak broju osiguranika. Neki s dozvolama ne rade, a neki nakon isteka ugovora više ne rade', dodao je Piletić.

Na pitanje je li hrvatski mirovinski sustav pred krahom, rekao je: 'Nipošto'.