'ZASLUŽUJEM BITI PRVI'

Picula otkrio koliko dugo se nije čuo s Milanovićem

23.03.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Iako misli da zaslužuje prvo mjesto na koalicijskoj listi za Europski parlament, Tonino Picula, pristojan kakav jest, nije gostujući u emisiji HTV-a 'Nedjeljom u 2' odavao dojam da je ogorčen odlukom šefa SDP-a. Razlog degradaciji ovog iskusnog političara mogao bi ležati u činjenici da se s Milanovićem nije čuo gotovo godinu dana

'Peto mjesto na koalicijskoj listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da to jest pozicija da ponudim sebe biračima, da testiraju mene kao osobu, da kažu jesam li dobro radio ovih 10 mjeseci', kazao je Picula. Prošle je godine bio je prvi na listi i odnio je najviše glasova. Kaže da će njegova pozicija ove godine biti pravi test za izborni sustav za europske izbore. Ipak, dodaje da zaslužuje prvo mjesto na listi.

Nije ipak ogorčen jer Nevena Mimicu, koji je prvi na listi, cijeni te bi problem bio da je na prvom mjestu netko treći. Obrazloženje u stranci nije konkretno dobio. Kazano mu je da je Mimica europski povjerenik i da je to izuzetno visoka pozicija. Na opasku Aleksandra Stankovića da je nelogično da građanima nude kandidata koji uopće neće biti u Europskom parlamentu jer ima svoj mandat povjerenika za potrošače, Picula kaže da je to čest slučaj te da Mimica nije iznimka.


Komentirao je i nagađanja da se mjesecima nije čuo sa stranačkim šefom. Naglasio je da mu Milanović o tome nije ništa rekao, da je riječ o nagađanjima, no priznaje da se nisu čuli 11 mjeseci. 'Mislim da to nije normalno. Možda sam i ja kriv, možda sam trebao zvati i pitati nešto', iskren je Picula za HTV. Pretpostavlja da je Milanović bio zadovoljan njegovim radom te da bi ga sigurno zvao da je imao primjedbe.

Misli da situacija u Ukrajini neće eskalirati do potpunog rata. Mislim da su apetiti Putina namireni aneksijom Krima. Ljude brine hoće li stati ili stimulirati raspad na istočnu i zapadnu Ukrajinu. Treba se sjetiti da je u trenutku raspada SSSR-a punio proračun plinom i naftom u visini 66 posto. Rusija u posljednjih 20-ak godina čak je i povisila taj postotak tako da svako daljnje zaoštravanje dovodi u pitanje adekvatno punjenje ruskog proračuna', smatra Picula.


U medijima se nagađa da se stranačka potpora otopila i zbog njegova odličnog odnosa s HDZ-ovim eurozastupnikom Davorom Stierom. 'Ako želite promovirati u Europskom parlamentu ono do čega vam je stalo, morate naći saveznike. I jako je važno da se specijalizirate, ne možete se baviti svim i svačim. Jedan od mojih prvih interesa je BiH. U istom odboru sa mnom sjede Stier i Vuljanić, a Stier također pokazuje afinitete prema BiH', kaže Picula koji je sa Stierom krajem prošle godine i u ime EP-a predstavljao najmlađu članicu Europske unije u SAD-u.

Tada su se, među ostalim, susreli s hrvatskim iseljenicima. A s iseljenicima se Picula susreo i kada je 2001. bio u Australiji. 'To je posjet koji mi se usjekao u pamćenje. Ja sam imao burne i emotivne susrete s hrvatskim zajednicama. Jedan dio krajnje pozitivno je reagirao, drugi krajnje odbojno', prisjeća se.

Slike Ante Pavelića nisu ga dočekale u hrvatskim klubovima, a i da jesu, ne bi pod njima nastupao. Ipak, doživio je zanimljivu anegdotu vezanu uz jednu sliku. 'Našao sam se u čudesnoj situaciji na Novom Zelandu. Prilikom ulaza u prostoriju vidio sam dvije slike: Elizabetu II. i Stipu Mesića u žici. Pitam, što je ovo? Ispalo je da su članovi često Mesićevu sliku gađali bocama, pa im je dosadilo stalno stavljati novu i onda su stavili zaštitu oko slike', kaže.

Iako se premijer Milanović tijekom nedavnog posjeta Australiji i Novom Zelandu nije toliko susretao s predstavnicima iseljeničkih klubova i zajednica, Picula kaže kako je dobro da je do posjeta došlo, jer je hrvatska vanjska politika previše europocentrična. Ipak, dodaje da takvi posjeti trebaju biti pripremani da budu korisni.