NAŠ ČOVJEK NA TERENU

Picula: Odluka o mehanizmu za uvođenje viza završit će na sudu!

12.09.2013 u 20:01

Bionic
Reading

Odluka o uvođenju mehanizama koji pojedinim zemljama članicama Europske unije dopušta suspenziju bezviznog režima, kada je to neophodno, uskoro bi se mogla naći na sudu, potvrdio je za Anadoliju bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula

Europski parlament je odluku o uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima donio u četvrtak s 328 glasova 'za', 257 protiv i 46 suzdržanih.

'Mnogi upozoravaju da će se ovo što je EP većinom glasova utvrdio vrlo brzo naći na sudu, odnosno da je Europska komisija skeptična prema legalnosti ove današnje odluke s obzirom da ona predstavlja ugrožavanje određenih članaka Lisabonskog sporazuma. Dosta ozbiljni komentatori tvrde da će se vrlo brzo opet ova materija naći na usaglašavanju u EP', istakao je Picula.

Donošenje ovakve odluke, po njemu, znači da je ovog trenutka EU podijeljena unutar sebe na zemlje koje ne bi htjele nekim novim postupanjima vezanim za bezvizni režim ugroziti euroatlanski ili europski put dobrog dijela zemalja zapadnog Balkana.

S druge strane su, veli, zemlje koji ovog trenutka žele pojačati, prije svega, nacionalnu, ali i multilateralnu kontrolu nad povećanim priljevom azilanata u zemlje EU.

'Jedan broj europskih zemalja je uvijek osjetljiv na povećan broj azilanata, a pogotovo u posljednje vrijeme. Došlo je do jedne vrlo ozbiljne polemike unutar EP nakon prijedloga ove rezolucije koja je danas izglasana, ali, naglašavam, nije to konačan njezin put', dodao je.

Bez obzira na donesenu rezoluciju, govori Picula, zemlje zapadnog Balkan moraju nastaviti sa svojim reformama.

Tvrdi kako posljedica ovakve odluke ne bi trebala biti izolacija zapadnog Balkana.

'Jer, i bez nje postoji određeno zasićenje, odnosno neraspoloženje da se govori o proširenju. Dokaz tome je i jučerašnje obraćenje predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosoa koji, govoreći o stanju Unije, nijednom riječju nije spomenuo proširenje, kao i prošle godine. Prema tome, već neko vrijeme u Europi politika proširenja nije prioritet. Naravno, nitko neće reći da je EU odustala od proširenja, ali s obzirom na izuzetne probleme u eurozoni koje pokušavaju konsolidirati, gospodarsku dimenziju, nitko ne stavlja prioritet na proširenje', izjavio je Picula, koji, ipak, vjeruje da će se EU i u budućnosti širiti.