POGLED IZ BRUXELLESA

Picula o ratnim sjekirama u SDP-u i predsjedniku: Ovo što Milanović radi ne bi trebalo nikoga čuditi

08.10.2020 u 18:07

Bionic
Reading

Eurozastupnik iz redova SDP-a Tonino Picula komentirao je aferu Janaf i druge aktualne teme. Govoreći općenito o aferama, rekao je da su one 'točka susreta ili zrcalo lošeg stanja naše lokalne samouprave'. Pritom je istaknuo primjer lokalnih šerifa, koji u svojim mjestima mogu raditi što god hoće. Također, problem je i u javnim poduzećima koje stranke koriste kako hoće

'Afere su odraz i stanja u javnim tvrtkama koje su osobito zgodni objekti tzv. stranačke demokracije', rekao je Picula za N1.

Istaknuo je da ovakve afere utječu na ionako nisko povjerenje građana Hrvatske u pravosuđe.

'Hrvatski građani su među najnezadovoljnijima radom pravosudnih organa. Nije to za vraga. Hrvatska ima pravosuđe koje traži određenu reformu kako bi se povratilo povjerenje. Naše članstvo u EU, sve ekonomske pogodnosti koje nam se pružaju ostat će nedovoljno iskorištene dok ne dovedeno pravosuđe u red', smatra Picula.

'Životni stil pojedinaca ne treba problematizirati ako oni ne dolaze u sukob sa zakonom. Međutim, ako su ti pojedinci nositelji ozbiljnih javnih funkcija, političkih funkcija, tada oni naravno dolaze pod lupu javnosti i u Europi, barem vrlo često, se takva ponašanja sankcioniraju', kazao je Picula kao komentar na činjenicu da su trojica sadašnjih ministara zalazila u Kovačevićev neformalni klub.

Što se tiče predsjednika Zorana Milanovića i toga boji li se možda nekakvog otkrića, Picula kaže kako to ne može komentirati. Komentirao je međutim, predsjednikov karakter.

'Milanović je poznat u javnosti, nije on došao iz vakuuma na poziciju predsjednika Hrvatske. Dobar dio svoje političke karijere upravo je bio prepoznat po konfliktima. Prema tome ovo što radi na poziciji predsjednika ne bi trebalo nikoga čuditi', kaže.

  • +7
Zoran Milanović u Gatama na obilježavanju talijansko - četničkog pokolja Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Komentirao je i stanje u svojoj stranci.

'U posljednjih sedam, osam godina SDP je iznutra zapravo bio poprište različitih klanovskih sukoba. Naravno da je poraz u srpnju oslobodio dodatno nezadovoljstvo u stranci i čini mi se nažalost da izbor novog predsjednika i vodstva koje je izabrano na jedan demokratski i inventivan način, da sve to odlazi u drugi plan. Imam osjećaj da su te neke ratne sjekire tijekom 2019. bile dosta plitko zakopane i drške su ostavljene negdje iznad zemlje", istaknuo je.