9,25 MILIJUNA DOLARA

Philadelphia plaća milijunsku odštetu prosvjednicima nakon ubojstva Georgea Floyda

20.03.2023 u 23:21

Bionic
Reading

Philadelphia će platiti 9,25 milijuna američkih dolara na ime nagodbe u skupnoj tužbi koji su podigli prosvjednici za rasnu pravdu koji su optužili policiju da ih je zlostavljala na prosvjedu 2020. godine nakon ubojstva Georgea Floyda, objavile su u ponedjeljak gradske vlasti

Gradske vlasti priopćile su da će taj iznos biti podijeljen 343 tužitelja koji tvrde da su pretrpjeli fizičke i emocionalne povrede u odgovoru policije na prosvjed koji je potaknulo policijsko ubojstvo nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Prosvjednici su se okupili na važnoj prometnici 1. lipnja 2020. Policija je protiv njih upotrijebila suzavac, po video snimkama, a tužitelji je optužuju da je koristila i gumene metke.

Grad će također donirati najmanje pola milijuna dolara Fondu Bread & Roses za besplatnu psihološku pomoć stanovnicima Zapadne Philadelphije, većinski Afroameričke četvrti, koji su bili žrtve policijskog nasilja, rekli su odvjetnici tužitelja.

Nagodba je jedna od najvećih u povijesti grada. New York je nedavno pristao isplatiti milijune dolara prosvjednicima koji su tvrdili da ih je policija zlostavljala na prosvjedima nakon Floydove smrti.

  • +15
Druga godišnjica ubojstva Georgea Floyda, svibanj 2022. Izvor: EPA / Autor: CRAIG LASSIG