na krilima cjepiva

Pfizer plaća nevjerojatnu premiju za najnoviju akviziciju, sve rješavaju u kešu

13.12.2021 u 14:13

Bionic
Reading

Pfizer će preuzeti Arena Pharmaceuticals u poslu vrijednom 6,7 milijardi dolara za proširenje svoje linije za liječenje raka i upalnih bolesti, objavile su tvrtke u ponedjeljak.

Pfizer će preuzeti sve dionice Arene za 100 USD po dionici, što predstavlja premiju od nevjerojatnih 100,2 posto u odnosu na posljednju zaključnu cijenu dionica Arene.

Arena razvija nekoliko tretmana za gastroenterologiju, dermatologiju i kardiologiju. Kandidat za liječenje ulceroznog kolitisa koji razvija lijek, etrasimod, nalazi se u posljednjoj fazi studije.

Pfizer je najavio da će financirati transakciju gotovinom.

Pfizerovi financijski savjetnici za transakciju su BofA Securities i Centerview Partners LLC, dok su Guggenheim Securities LLC i Evercore Group LLC savjetovali Arenu. Gotovina za Pfizer očito nije problem.

Podsjetimo, Pfizer je nedavno podigao procjenu prihoda od prodaje cjepiva protiv covida 19 u ovoj godini na 37 milijardi dolara zahvaljujući ugovorima o prodaji treće doze i cijepljenju širih demografskih skupina stanovništva. Krajem srpnja kompanija je prihod od prodaje cjepiva procijenila na 33,5 milijardi dolara.

U Pfizeru sada očekuju da će ove godine isporučiti 2,3 milijarde doza cjepiva, za 200 milijuna više no što su očekivali u srpnju, prema ugovorima sklopljenim do sredine tog mjeseca. Potvrdili su da ove godine planiraju proizvesti tri milijarde doza.

  • +33
Prve doze Pfizerovog cjepiva u Zadarskoj županiji Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc