HELENA PULJIZ:

Petrovljeva ovjera kao Sanaderova jamstvena kartica

17.12.2015 u 17:58

Bionic
Reading

Komentatorica tportala Helena Puljiz ustvrdila je da je u ovoj fazi Most postigao velik uspjeh: Maknuli su Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka, dvojicu najomraženijih političara u Hrvatskoj, s pozicija kandidata za premijera. 'Pokazalo se kroz njihovo djelovanje da doista najveće stranke SDP i HDZ, bez kojih realno nema nijedne vlade, imaju strašan demokratski deficit u smislu dobrog vodstva stranaka. Usput su ti lideri počistili kompletnu unutarstranačku opoziciju', rekla je Puljiz gostujući u emisiji HRT-a Studio 4

Analizirajući postizborne pregovore oko formiranja saborske većine i nove Vlade, Puljiz je ocijenila da je Most uspio postići nezamislivo - da se Karamarko i Milanović povuku s pozicije premijera.

'To ugrožava i njihovu poziciju u stranci, a u slučaju da idemo na nove izbore, onda oni više nisu uvjerljivi kandidati HDZ-a i SDP-a', kazala je.

Iz ponašanja svih njih (HDZ, SDP, Most) u ovom trenutku može se iščitati da se doista sprema velika koalicija u kojoj neće biti stranačkih ljudi, barem ne iz SDP-a, nego bi se to prepustilo stručnjacima. Dio odgovornosti maknuo bi se sa stranaka i to bi omogućilo da se u iduće dvije ili četiri godine konsolidiraju SDP i HDZ te da ponovno jurišaju na vlast, smatra.

'Vidjelo se da je Petrovu laknulo što može ići u politički brak s HDZ-om. Karamarko je počeo likovati. No manevrom, kad je Milanović odustao od premijerske pozicije, ponovno je zamiješao karte. Sve je otvoreno', kazala je Puljiz. Tim manevrom, smatra komentatorica tportala, Milanović nije pomogao samo SDP-u i sebi da ostane u igri, već je uvelike pomogao i Mostu jer bi u slučaju dualne koalicije 'HDZ usisao Most'.

'Hrvatskoj trebaju upravljači, a ne vladari'

Helena Puljiz podsjetila je kako je Božo Petrov izjavio da ćemo imatimandatara idući tjedan, no 'to je izjavio u trenutku kad je pročitaoMilanovićev govor od prekjučer, koji je nalikovao prvom govoru izopozicije'.

'Sumnjam da ćemo imati mandatara već idući tjedan, ali ćemo vjerojatno znati hoćemo li imati veliku koaliciju ili ne ili je ipak scenarij takav da se ide na nove izbore', rekla je Puljiz.

 
'Ulazimo u razdoblje blagdana. Ukoliko je strateška odluka u pozadini da se ipak ide prema velikoj koaliciji, posve je svejedno hoće li pregovori potrajati još mjesec dana pa da se doista usuglasi što je to za Hrvatsku zajedničko dobro i da se ide prema tome', zaključila je Puljiz.

Petrovljevu ovjeru kod javnog bilježnika usporedila je s jamstvenom karticom Ive Sanadera, a oglas za premijera koji se danas pojavio na portalu Posao.hr pozdravila je kao dobrodošlu šalu na račun političkih elita -  naglašavajući pritom da Hrvatskoj trebaju upravljači, a ne vladari.

Cijelo gostovanje Helene Puljiz na HRT-u možete pogledati ovdje.
409011 ,409088,409085,409089