MINISTRI SUTRA ILI PREKOSUTRA

Petrov: Zadovoljan sam s Oreškovićevim stavom o našim kandidatima

19.01.2016 u 14:29

Bionic
Reading

Tko će točno sjediti u Vladi Tihomira Oreškovića trebalo bi biti poznato sutra ili u četvrtak. Potvrdio je to nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta Božo Petrov, no ni danas nije htio otkrivati imena potencijalnih kandidata

'Danas smo se usuglašavali oko detalja oko formiranja vlade, oko prijedloga koji su išli gospodinu Oreškoviću, konačna imena i prezimena ljudi ćete vjerojatno imati sutra ili u četvrtak kada ćemo napraviti presicu. To je glavna stvar o kojoj smo razgovarali. Druga stvar su detalji reformskog sporazuma, pogotovo glavne točke po resorima koje smo mi tražili tijekom usuglašavanja o reformama. Sporazum s Domoljubnom koalicijom ćemo potpisati do formiranja vlade', kazao je Petrov nakon sjednice Nacionalnog vijeća.

Orešković je, dodao je, dao mišljenje o Mostovim kandidatima, no je li ih sve prihvatio Petrov nije želio otkriti. 'Neću sad govoriti o kandidatima, dobit ćete to na presici sutra ili prekosutra. Ja sam zadovoljan', rekao je Petrov.

Novinarima je otkrio da je u jednom resoru bilo potrebno pozvati i trećeg, tzv. zamjenskog kandidata na razgovor, ali ne na inzistiranje Oreškovića nego jer su u Mostu smatrali da bi mandatar trebao porazgovarati i s trećom osobom.

Ponovio je da će HDZ imati pravo veta na Mostove kandidate, kao što će i Most imati pravo veta na HDZ-ove kandidate. 'Dogovorili smo se da će se na takav način raditi i da će biti usuglašavani, mi želimo znati tko je taj koga bi gospodin Orešković od naša dva ili eventualno tri kandidata mogao primiti u svoj tim, a isto to će se napraviti i s druge strane s Domoljubnom koalicijom, a nakon toga ćemo mi vidjeti i jedne i druge kandidate pa možemo razgovarati o tome ako slučajno netko ili nama ili njima ne dogovara, da se jednostavno promijeni', kazao je Petrov.

Upitan je li siguran da ćemo u petak imati Vladu, Petrov je kazao: 'Iz posljednjih razgovora koje sam imao ja iskreno ne vidim situaciju u kojoj bi se moglo dogoditi da će Orešković tražiti produljenje.'

Na pitanje hoće li smanjenje županija biti u sporazumu, Petrov nije konkretno odgovorio. 'Dakle, mi ćemo odabrati pet najvažnijih prioriteta po resorima ali u ovom trenutku ne želim izlaziti s točno određenim točkama koje će biti, ali one za koje budemo smatrali da su najvažnije ćemo staviti. No tražit ćemo da se provedu i svi oni drugi prijedlozi s kojima smo se već usuglasili s jednom i drugom koalicijom', rekao je Petrov.

Što se tiče ukidanja drugog mirovinskog stupa, Petrov je rekao da Most o tome nema stav.

'Kada je izišla ta tema u javnost rekao sam da mi pojedinačno možemo iznositi osobne stavove ali da će na taj konačni stav Mosta ... na žalost ja u ovom trenutku kad izlazim uvijek moram govoriti o zajedničkom stavu Mosta, a taj stav se nije donio jer mi moramo taj dio usuglsiti s drugom stranom s kojom ulazimo u reformski sporazum, pa kad se oko toga usuglasimo vam mogu reći zajednički stav Mosta', rekao je Petrov.

Komentirao je ideju da se ćirilica vrati u škole. 'Ja ne bih htio komentirati pojedinačne izjave bilo koga dok se ne sjedne za zajednički stol i ne vidi koji su to razlozi zbog čega netko prdlaže i da li se s tim slažu apsolutno sve strane', rekao je Petrov.