STANKE U SABORU

Petrov: Kome ćete reći zbogom, goodbye, adio, na svidanje, auf wiedersehen?

09.02.2018 u 11:04

Bionic
Reading

I posljednji radni dan u tjednu zastupnici su započeli stankama. Među njima je bila i ona Mostova, čiji je Božo Petrov vladajuće na pet jezika zapitao kome će danas reći zbogom

'Kome će se ovih dana reći zbogom i na koliko jezika? Možete reći zbogom mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru, a možete i sebi. No sumanjam da ćete dati ostavku. Onima koji su stvorili kaos, a to su Dalić i Plenković, bez njih ne bi bili ovdje', poručio je Božo Petrov nakon stanke.

'Danas govorite zbogom, goodbye, auf wiedersehen, adio, na svidanje mladima. Iako biste voljeli da šutim neću šutjeti. Šutnja ne nečinjenje, je odobravanje.', rekao je Petrov i nastavio podsjećati na Agrokor.

'Niste htjeli čuti za Agrokor. Most vas je prisilio da otvorite tu temu u Vladi. Niste htjeli čuti što je radio Ivica Todorić, ja sam bio na kraju prisiljen podnijeti kaznenu prijavu. Dali smo mogućnost čistog starta za hrvatsko gospodarstvo glasovanjem za famozni lex Agrokor da bi se spriječio gospodarski kolaps i da bi te tvrtke mogle normalno izaći na tržište. Što ste vi napravili nakon toga? Nakon toga Most je tražio tri povjerenika, odbili ste. Most je tražio drukčiji način financiranja, odbili ste. Most je tražio drukčiji model restrukturiranja na način da postoji niz neovisnih hrvatskih tvrtki, vi stvarate novi Agrokor. Što ste napravili nakon toga? Razlaz s Mostom.Uveli ste roll-up model i stvorili tolike kredite da vam ne pada na pamet, doveli ste strvinarski fond, ukinuli ste istražno povjerenstvo i dajte milijunske iznose za savjetnike', pobrojao je Petrov.

'Govorili ste da ne znate. E pa sada znate. Što ćete promijeniti i kome ćete reći zbogom? Hvati se nisu borili za ovakvu Hrvatsku da neki Škegre, Linići, Plenkovići, Čačići kažu da su milijunski iznosi ok, da su strvinarski fondovi ok, da je rasprodaja Hrvatske ok. Zato me zanima kada je dosta, kad je dosta? Kada ćete početi govoriti znam umjesto ne znam? Kada ćete stati iza svojih riječi? I zato vas na kraju pitam, kome ćete ovih dana reći zbogom mladima, odgovornima za kaos u Agrokoru ili sebi?', upitao je Petrov.

'Tražim stanku!' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

O stanju u zdravstvu progovorila je SDP-ova Romana Jerković, koja je kazala kako je svim ministrima problem bio financiranje zdravstva.

'U ovom trenutku rastu liste čekanja, građani sve teže dolaze do usluga bolničkih specijalista, duže se čeka na operativne zahvate, duže se čeka na pretrage kao što su magnetna rezonanca ili CT. I to nije sve, zabrinjavajuća je isto tako i visoka smrtnost od raka u Hrvatskoj, preživljavanje onkoloških bolesnika je značajno manja u RH nego li je to u zemljama našeg okruženja odnosno EU. Zašto smo na začelju kada se radi npr. o prevenciji pušenja, kada se radi o prevenciji debljine, kada se radi o konzumiranju alkohola? Zašto u Hrvatskoj su teže dostupni pacijentima lijekovi za rak, za reumatoidni artritis? Zašto imamo sagu o skupim lijekovima, zašto se sve to skupa lomi preko leđa bolesne djece? Zašto smo na začelju iza Crne Gore, iza Slovenije, iza Srbije? I onda svemu ovome moramo još dodati i veliko nezadovoljstvo zdravstvenih radnika, ne samo liječnika, svih zdravstvenih radnika koje to nezadovoljstvo tjera da napuste svoju zemlju', poručila je Jerković.

'Ovaj ministar samo sliježe ramenima i kaže da nema dovoljno novca za sve. On sam kaže sve što je bilo dobro mi ćemo unaprijeđivati. To nije točno. Jedno govori, drugo misli. Zašto nije nastavio s projektom 72 sata, kazala je među ostalim Jerković.