ULOŽIO SLUŽBENI PRIGOVOR

Petrina: Reiner je u maniri totalitarnih režima uveo cenzuru govora

27.06.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Nakon što je prije desetak dana tijekom rasprave o opozivu premijer Tihomira Oreškovića izbačen iz sabornice, nezavisni zastupnik Stupe Petrina i službeno se žalio na postupanje predsjednika Sabora Željka Reinera

U prigovoru koji je poslan svim saborskim zastupnicima te Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, Petrina podsjeća kako mu je Reiner na sjednici 16. lipnja kao predsjedatelj, 'suprotno poslovniku izrekao bezrazložnu opomenu prilikom repliciranja saborskom zastupniku Mosta Miroslavu Šimiću'.

'nije mi jasno koji je razlog izricanja opomene jer ničim nisam niti povrijedio niti prekršio članak 238. poslovnika Hrvatskog sabora, a što je propisano člankom 239. poslovnika Hrvatskog sabora. Suprotno svim ovlastima predsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner samovoljno me izbrisao iz redoslijeda rasprave kao člana Kluba zastupnika HSU-a i Nezavisne liste Stipe Petrine i na taj način postupio suprotno svim demokratskim uzancamai suprotno poslovniku. Dakle, jasno je da je predsjednik Sabora Željko Reiner u Hrvatski sabor u maniri totalitarnih vremena uveo cenzuru govora. Činjenica jest da ni u jednom članku poslovnika o radu Hrvatskog sabora nema stegovne mjere oduzimanja prava na slobodu govora', poručuje Petrina u prigovoru.

Prema poslovniku Sabora, predsjedavajući tijekom sjednice može izreći sljedeće stegovne mjere - opomenu, opomenu s oduzimanjem riječi te udaljenje sa sjednice. Zastupnik tijekom iznošenja rasprave ne smije: govoriti o temi koja nije predmet rasprave, govoriti bez prethodnog odobrenja predsjedatelja, svojim upadicama ili na drugi način ometati govornika, započeti govoriti o drugoj temi za koju nije dobio riječ ako se javio za povredu Poslovnika, omalovažavati ili vrijeđati predsjedatelja ili druge zastupnike, svojim ponašanjem odstupati od općih pravila ponašanja u Saboru ili na drugi način remetiti red na sjednici.

Podsjetimo, tijekom rasprave o opozivu premijera Oreškovića, Petrina je replicirao Mostovom Miroslavu Šimiću. Zbog načina na koji je replicirao, dobio je upozorenje Reinera, no nakon što je nastavio dobacivati iz klupe Reiner mu je izrekao opomenu s oduzimanjem riječi. No ni to nije ušutkalo Petrinu te mu je nakon što je nastavio govoriti Reiner rekao da napusti sabornicu.