KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Petir u Europarlamentu prozvala Srbiju zbog Veljka Marića

05.11.2014 u 20:42

Bionic
Reading

Na javnom saslušanju o stanju ljudskih prava na zapadnom Balkanu Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta u srijedu hrvatska eurozastupnica Marijana Petir zauzela se za hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se nalazi u zatvoru u Srbiji od 2010.

Zastupnica Petir postavila je pitanje o zabrani posjeta humanitarnoj organizaciji Bedem ljubavi, čiji su predstavnici pokušali posjetiti gospodina Marića u zatvoru, ali su im srpske vlasti odbile pristup uz odgovor da samo članovi uže obitelji imaju to pravo, priopćio je Ured eurozastupnice Petir. Također, nastavljaju, zastupnica Petir alarmirala je predstavnike europskih institucija te prisutne predstavnike Srbije o sve lošijem zdravstvenom stanju gospodina Marića.

'Humanitarna organizacija Bedem ljubavi također je upozorila na sve lošije zdravstveno stanje hrvatskog branitelja Veljka Marića i ukoliko on ne dobiva potrebnu zdravstvenu skrb, to predstavlja ozbiljno kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava. Stoga pozivam prisutne, a posebno predstavnike vlasti u Srbiji, da objasne zašto humanitarna organizacija Bedem ljubavi nije dobila pristup gospodinu Mariću te zahtijevam od srpskih vlasti da poduzmu sve potrebno kako bi gospodin Marić dobio adekvatnu zdravstvenu njegu', navodi se u priopćenju iz Ureda eurozastupnice Petir.

Predstavnik Uprave za proširenje Europske komisije Simon Mordue obećao je istražiti slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića putem predstavništva Europske komisije u Srbiji, a veleposlanik Republike Srbije pri Europskoj uniji Duško Lopandić obećao je proslijediti pitanje zastupnice Petir srpskoj vladi, stoji u priopćenju.