HITNA JE BITNA

Peticija ide dalje do ispunjenja zahtjeva

HITNA POMOĆ

HITNA POMOĆ

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Oko 13 tisuća Istrana dosad je potpisalo objedinjenu peticiju građana i djelatnika službi Hitne medicinske pomoći u Pazinu, Labinu i Poreču, koji traže dodatni tim T1, odnosno ekipu s liječnikom, medicinskom sestrom i vozačem, odnosno da im se ekipiranost nadopuni barem timom T2, koji uključuje medicinsku sestru i vozača

Online peticiju potpisalo su 5.834 osobe, a za sve koji su manje snalažljivi u informatici, aktivisti Centra za građanske inicijative u sva tri grada organizirali su prikupljanje potpisa i na javnim mjestima. Podrška peticiji u zadnja dva dana znatno se povećala, naročito u Poreču i Labinu, iz kojih dnevno stiže po 1.500 potpisa, kažu organizatori, dodajući kako računaju da će uskoro dostići impozantnih 15 tisuća.

'Malo smo zatečeni da nitko ne reagira na peticiju, iako je na njoj već 13 tisuća potpisa. Svima je Hitna jako bitna, ali ništa se ne rješava. Dr. Rajko Ostojić, vjerojatno budući ministar zdravstva Kukuriku koalicije, najavio je na tribini u Pazinu 'da bi stao na ručnu kočnicu reforme', ali što s četiri županije koje su već startale po novom?! I drugdje kolege krvare, no mi u Istri smo prvi istupili u javnost. Župan Zlatko Komadina ugasio je vatru u Primorsko-goranskoj županiji tako što je rekao da će mjesec, dva financirat kompletne timove T2, a zatim to prebaciti na državnu razinu. Ne znam zašto i u Istarskoj županiji nije tako učinjeno', komentira dr. Ivor Ković, koji je ostavkom na mjesto voditelja pazinske Hitne medicinske pomoći pokrenuo struku i javnost.

Kako kaže, peticija nije politički motivirana i sasvim se slučajno poklopila s izbornom kampanjom političara. 'Ispalo je tako kako je ispalo. Zapravo, Županija nas je gurnula da se pokrenemo. Prvo s tim da je reforma u Istarskoj županiji startala 1. studenog iako smo govorili da nismo spremni, a drugu grešku su napravili 23. studenoga kad su nam nametnuli neki kvazisporazum', kazala je ogorčeno dr. Ković, no dodaje da se nada da će lokalne vlasti ipak respektirati 15 tisuća potpisa građana, za koje vjeruje da će se prikupiti i prije 4. prosinca.

Daljnje aktivnosti još se dogovaraju, no sasvim je izvjesno da peticija ide dalje i nakon izbora, jer kako kažu organizatori, neće posustati dok se ne ispune svi zahtjevi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi