press ispred vodoopskrbe

Petek: Zagrebački holding treba rasformirati u male komunalne tvrtke

17.11.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Kandidat za gradonačelnika Zagreba i nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek poručio je u utorak da Zagrebački holding rasformirati u male komunalne tvrtke kao što su bile nekada, kako bi pružao servis građanima i bio povoljan.

"Kandidirao sam se za gradonačelnika jer jasno znam što treba učiniti sa Zagrebačkim holdingom i kako treba voditi gradsku upravu. Moramo pružiti servis građanima koji mora biti efikasan, jednostavan i povoljan što se tiče usluga", rekao je Petek na konferenciji za novinare koju je održao ispred Vodoopskrbe i odvodnje u Patačićevoj ulici.

Upozorio je da na toj lokaciji zaposlenici još od potresa rade bez grijanja i tople vode, a i dimnjak je u lošem stanju i mogao bi se srušiti.

Petek kaže da je probno grijanje uključeno tek jučer nakon što je poslao poziv novinarima za današnju konferenciju, pa mu je žao da to nije još ranije učinio.

Pozvao je gradonačelnika Milana Bandića, predsjednicu Uprave Zagrebačkog holdinga Anu Stojić Deban i direktora Vodoopskrbe i odvodnje Marina Galijota da otvore vrata te tvrtke kako bi mediji mogli snimiti u kojim uvjetima zaposlenici rade.      

Rekao je da je taj slučaj s Vodoopskrbom i odvodnjom samo jedan od primjera gdje se vidi na koji način gradska uprava i uprava Holdinga brinu za svoje radnike.  

Što se vodovoda tiče znamo da imamo velike probleme s vodovodom, velike gubitke, a s druge strane plaćamo jednu od najskupljih voda po kubiku u Hrvatskoj, rekao je.

Petek kaže da Zagrebački holding treba "razbiti k'o beba zvečku", treba ga rasformirati u male, komunalne tvrtke kao što su bile nekada. Podsjetio je da su u gradskoj upravi kad je nastao Zagrebački holding rekli da će na taj način uštedjeti, ali do ušteda nije došlo, već je došlo samo do povećanja menadžerskih funkcija.  

Smatra da direkciju Holdinga treba raspustiti jer ionako sve tvrtke imaju svoje uprave i svoj menadžment, funkcionirali su i prije osnivanja Holdinga, a nije se ostvarila svrha njegova osnivanja jer do ušteda nije došlo.

"Stoga treba napraviti novi model upravljanja gradskim tvrtkama i pozivam radnike da se strpe još malo jer promjena će doći (na lokalnim izborima) u svibnju sljedeće godine. Promjena će biti na bolje, jer na lošije ne može biti", poručio je Petek.

Vjeruje da će promjenu u Zagrebu podržati svi koji žele raditi i zadržati posao i koji ne žele da se gradske tvrtke privatiziraju. Moramo se pobrinuti i za djelatnike da imaju adekvatnu opremu i uvjete da mogu obavljati svoj posao, kako bi mogli građanima pružiti usluge, rekao je.

"Grad Zagreb ima skupe usluge, on ne funkcionira najbolje i to je nešto što treba promijeniti i na čemu treba raditi. Uvjeren sam da u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu postoje brojni djelatnici s dobrim idejama koje ćemo svi zajedno pokušati realizirati kako bi građanima bilo bolje jer cilj i svrha je brza, efikasna usluga. Naravno, tu nema prostora za silne zarade", poručio je Petek.