nove varijante

Pet zemalja sklopilo pakt, po hitnom postupku će odobriti modificirana cjepiva

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2021 11:38
  • Objavljeno 04.03.2021 u 11:38
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bersebach / Zuma Press / Profimedia

Modificirana cjepiva koja bi trebala pružiti zaštitu protiv novih varijanti koronavirusa biti će odobrena po hitnom postupku, objavila su u četvrtak regulatorna tijela pet zemalja koje su se udružile u konzorcij ACCESS

Konzorcij uključuje britansku Regulatornu agenciju za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) te istovjetna regulatorna tijela Australije, Kanade, Singapura i Švicarske.

Sporazumom između pet zemalja izbjeći će se duga klinička ispitivanja za odobrena cjepiva koja će se u budućnosti prilagođavati novim varijantama virusa, sve dok proizvođač bude mogao podastrijeti "čvrste dokaze" o učinkovitosti i sigurnosti, piše u dokumentu.

"Naš je prioritet ponuditi javnosti učinkovita cjepiva u što kraćem vremenu, uz uvjet da ona ostanu sigurna", rekao je Christian Schneider, voditelj istraživanja u MHRA.

Istaknuo je da javnost ne treba brinuti, jer niti jedno cjepivo neće biti odobreno ukoliko ne bude bilo dovoljno sigurno za primjenu, učinkovito i kvalitetno.

Zdravstveni stručnjaci su zabrinuti da su nove varijante virusa, uključujući i brazilsku, otpornije na postojeća cjepiva, što ugrožava planove brojnih zemalja o postupnom ukidanju strogih restrikcijskih mjera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!