eu

Pet zapadnih zemalja smatra da je Dodikova blokada štetna za BiH

25.02.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Pet najutjecajnih zapadnih država SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka ocijenile su kako je blokada državnih institucija koju provode srpski dužnosnici po naputku Milorada Dodika štetna za njezino približavanje EU te su važnim ocijenili ulogu stranih sudaca u Ustavnome sudu BiH

'Mi smatramo da je odluka Milorada Dodika o blokadi zemlje i rada bosanskohercegovačkih institucija te dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, vrlo štetno za razvoj BiH i za njezino približavanje Europskoj uniji', navodi se u zajedničkom stajalištu zemalja Kvinte, navedenom u odgovoru medijskoj kući Deutsche Welle, dostavljenom iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Pri tome su kritizirali 'secesionističku retoriku, jednako kao i blokade ili ultimatume (koji) zemlju vraćaju unazad'.

'Bosna i Hercegovina treba institucije koje funkcioniraju kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u smjeru Europske unije te kako bi uhvatila gospodarski priključak. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja središnju instituciju', dodaje se u zajedničkom stajalištu pet zapadnih zemalja. SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka su poduprle nastavak angažiranja stranih sudaca.

'S obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, meðunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskohercegovačkim ustavom imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, pritom i nadalje imaju važnu funkciju', stoji u reakciji.

Zemlje Kvinte pozvale su i na održavanja lokalnih izbora u Mostaru te provođenje drugih reformi. Posljednja kriza u BiH izbila je nakon što je Ustavni sud BiH osporio vlastima Republike Srpske da se upišu kao vlasnici javnog zemljišta, ocjenjujući da se radi o državnom zemljištu, a ne zemljištu entiteta. Zbog toga su srpski dužnosnici odlučili blokirati rad državnih institucija.