na meti inspektorata

Pet optužnih prijedloga protiv 'kralja dostavljača'

28.04.2023 u 10:06

Bionic
Reading

"Kralj dostavljača" našao se na na meti inspektora, piše u petak Jutarnji list, navodeći da je 46 nadzora u tvrtki Meta Mate pokazalo da ne sklapa ugovore, ne prijavljuje sve radnike i ne evidentira radno vrijeme

Slučaj najvećeg domaćeg posrednika (agregatora) za zapošljavanje dostavljača na digitalnim platformama, splitske tvrtke Meta Mate, o čijim je kršenjima prava stranih radnika iz Nepala i njihovu bezobzirnom iskorištavanju Jutarnji list pisao proteklih dana, uopće nije nepoznat inspektorima rada.

Štoviše, moglo bi se reći da su vlasniku te tvrtke, mladom Mati Dučiću, inspektori u posljednjih više od dvije godine bili česti gosti, budući da mu je modus operandi, čini se, takav da krši zakone.

Kako su Jutarnjem listi iz Državnog inspektorata (DIRH) odgovorili u četvrtak, od početka 2021. do kraja ožujka ove godine inspektori rada su kod Meta Mate na različitim lokacijama u Hrvatskoj obavili ukupno 46 inspekcijskih nadzora, pri čemu je 39 bilo u području radnih odnosa, sedam u području zaštite na radu, a jedan od njih je još u tijeku.

Što se tiče radnih odnosa, utvrđena je osnovana sumnja u počinjenje ukupno čak deset povreda odredbi triju zakona: Zakona o radu, Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o Državnom inspektoratu, piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Grgas, pojašnjavajući da Meta Mate zapošljava oko 300 dostavljača, od kojih su oko dvije trećine strani radnici.