KRENUO PREGLED I DEZINSEKCIJA

Pet kuća u Strošincima bit će srušeno

30.05.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Stručni timovi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja danas utvrđuje u kom su stanju nakon poplave zgrade na području naselja Đurića i Posavskih Podgajaca u općini Drenovci i obilježavaju one zgrade za koje utvrde da su opasne za život

Tijekom jučerašnjeg dana stručni timovi Ministarstva zajedno s komunalnim redarom pregledali su zgrade na području naselja Strošinci u općini Vrbanja. Obilježili su ukupno pet zgrada za koje se smatra da su opasne za život. Na tom je području voda dosezala visinu od metar do metar i pol. Tih pet zgrada očito su bile u trošnom stanju i prije poplave, a dodatno djelovanje vode dovelo ih je u stanje nestabilnosti, priopćeno je danas iz Ministarstva graditeljstva.

Ministarstvo u priopćenju moli predstavnike medija 'da se javnost dodatno ne uznemirava isticanjem neprovjerenih podataka o broju zgrada koje će biti potrebno uklanjati na području općine Gunja'.
Ministarstvo podsjeća da je zamjenik ministrice Željko Uhlir jučer, odgovarajući na pitanja novinara u Vinkovcima, prenio procjene predstavnika lokalne vlasti da će na poplavljenim područjima trebati ukloniti 60 do 70 posto kuća i pritom istaknuo da će se točni podaci znati tek kad ekipe Ministarstva utvrde pravo stanje na terenu.

'Budući da stručne ekipe rade svoj posao, o kojem će se redovito izvješćivati javnost, ne vidimo razloga da se stanovnike s poplavljenih područja dodatno uznemirava ponavljanjem neprovjerenih podataka', navodi se današnjem u priopćenju, koje je potpisala glasnogovornica Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Đurđica Čočić.


U Strošincima počela dezinsekcija i deratizacija pedesetak poplavljenih kuća

Timovi ministarstva zdravlja ušli su danas u djelomično poplavljene Strošince u županjskoj Posavini i počeli su s dezinsekcijom i deratizacijom pedesetak kuća, koliko ih je bilo poplavljeno u tome mjestu uz granicu sa Srbijom, potvrdila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grba-Bujević.

'U Strošincima su se stekli uvjeti da naši timovi počnu raditi kako bi mještanima omogućili da se što prije vrate u svoje domove. Na terenu je pet naših timova sastavljenih od sanitarnih ekipa i epidemiologa koji rade na uništavanju glodavaca i dezinfekciji', kazala je Grba-Bujević. Dodala je da, pošto timovi obave posao, neće biti potrebno koristiti dezinfekcijske barijere i zaštitnu odjeću pri ulasku u to mjesto.

Po njezinim riječima, nakon Strošinaca, započet će s dezinsekcijom i deratizacijom i u Posavskim Podgajcima, odnosno dijelu toga sela koji je bio pod vodom, a zatim, nakon što se voda povuče, u Đurićima.

Iz Like na poplavljeno područje stiglo sedam vagona bala sijena

Za prehranu životinja spašenih s poplavljenih područja u županjskoj Posavini, iz Like je stigla željeznička kompozicija od sedam vagona bala sijena, potvrdio je rukovoditelj Podružnice Poljoprivredno-savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije Gordan Sučić.

Vagoni su na željezničkoj postaji Otoku, a nakon istovara sijeno će biti uskladišteno u skladištu u Otoku, kazao je Sučić pozvavši sve donatore da sa stožerom za zaštitu i spašavanje usklade dostavu hrane za evakuirane životinje.

'Ne možemo primiti svu hranu u istom trenutku, poglavito sijeno i silažu. Potreba za hranom za životinje s poplavljenih područja neće završiti povratkom stoke u nekadašnje staje i obore. Ljudi koji imaju stoku na poplavljenim područjima neće imati hrane do sljedeće žetve', kazao je Sučić.

Po njegovim riječima, na oko 240 lokacija na području uglavnom Vukovarsko-srijemske i manjim dijelom Osječko-baranjske županije smješteno je oko 5.100 grla stoke s poplavljenih područja županjske Posavine. Procjenjuje se da je u poplavama, koje su 17. i 18. svibnja pogodile to područje potpuno poplavivši sela Gunju, Rajevo Selo i Račinovce, stradalo oko 6.500 grla stoke.

Izvlačenje strvina još traje i trenutačno je to jedan od najtežih i, s obzirom na opasnost od zaraza, najhitnijih poslova koji se obavljaju na poplavljenim područjima s kojih se voda još povlači.