nesloga

Pet članova Vladina Znanstvenog savjeta u zajedničkoj izjavi se ogradilo od Lauca: Pročitajte njihovu izjavu

22.10.2021 u 09:01

Bionic
Reading

Petero članova Znanstvenog savjeta Vlade RH, Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan, poslalo je javnosti zajedničku izjavu u kojoj se u potpunosti ograđuju od stavova Gordana Lauca

Izjavu prenosimo u cijelosti:

U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se "bolje" zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva s cijepljenjem.

Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske.

U potpisu: prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.