ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Pesimistični građani: Milanovićeva vlada neće nas izvući iz krize

01.03.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Iako je vlada Zorana Milanovića prošli mjesec donijela četiri milijarde manji proračun i najavila nove investicije, građani takvim potezima, koji bi Hrvatsku trebali izvući iz krize, ne vjeruju. Pokazalo je to istraživanje agencije IPSOS/PULS i Nove TV provedeno na 600 ispitanika

Proračun za 2012, koji uz Vladine smjernice pokazuje u kojem će pravcu djelovati Kukuriku koalicija, većinu je izgleda razočarao. Iako ga je Vlada smanjila za četiri milijarde, istraživanje Nove TV i agencije IPSOS/PULS pokazuje da 31 posto građana smatra da sve to neće imati nikakav utjecaj i da će manjak biti jednak. Njih 28 posto misli da na kraju godine neće doći do povećanja proračuna. Tek svaki četvrti ispitanik vjeruje da će Vladin proračun dovesti do manjeg minusa.

Uz birače vladajuće koalicije, taj stav češće navode starije osobe, osobe višeg obrazovnog statusa, osobe iz gradova te umirovljenici.

Građani su od Vlade i proračuna očito očekivali više. Naime, 31 posto građana misli da je Vlada proračunom mogla učiniti više kako bi se spriječio pad kreditnog rejtinga. Njih 24 posto misli da se proračunom nije učinilo gotovo ništa, a 23 posto misli da se učinilo koliko se moglo. Tek 12 posto građana misli da je Vlada učinila realno što je mogla, dok ih devet posto ne zna.

Zanimljivo je da je 40 posto birača vladajuće koalicije očekivalo da Vlada proračunom učini više od onoga što se učinilo. Oporbeni birači su pesimistični i tek 23 posto HDZ-ovih birača misli da je Milanovićev kabinet učinio što je mogao.

NE VJERUJE SE NI ČAČIĆEVIM INVESTICIJAMA

Prije tjedan dana Vlada i njezin prvi potpredsjednik Radimir Čačić najavili su i novi investicijski ciklus, u kojem će se, kako je kazao drugi čovjek Vlade, prvenstveno u 2012. fokusirati na manje projekte. No građani, njih 58 posto, u te investicijske mjere ne vjeruju, odnosno ne misle da će se realizirati. Tek 32 posto građana misli da će se investicije realizirati. Ne zna njih 10 posto.

Na ovom je pitanju najveći broj pesimista među biračima vladajuće koalicije. Njih 46 posto ne u njih ne vjeruje, a 47 posto vjeruje. Ostali birači većinom su pesimisti.

MILANOVIĆEVA VLADA NEĆE NAS IZVUĆI IZ KRIZE

Proračun i investicijske mjere trebali bi biti prvi koraci prema izlasku iz krize, no građani ne vide da će ih u tom pravcu odvesti Milanovićeva vlada. Čak 54 posto građana misli da sve mjere neće pridonijeti izlasku iz krize. 27 posto pak misli da pridonijeti izlasku iz krize, a devet posto ne zna.

Ako ovo usporedimo s mjerama Jadranke Kosor iz 2010, Vlada bi se mogla zapitati. Naime, 2010. 62 posto građana mislilo je da zemlja neće izaći iz krize Vladinim mjerama. Istina, tada je bilo dvostruko više pesimista jer samo je 15 posto građana vjerovalo u Vladine mjere. 23 posto odgovorilo je da ne zna.