UŽARENO U LAS VEGASU

Perry tamnoputom Cainu: 'Volim te, brate!'

20.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Rukavice su pale – u petoj republikanskoj debati u posljednjih šest tjedana, predsjednički aspiranti bespoštedno su se obrušili jedni na druge, svodeći raspravu o problemima imigracije, zdravstvenog sustava, ekonomije i energetike na razinu osobnih uvreda

Republikanski predsjednički aspiranti udružili su snage u napadu na najprodornijeg među njima, tamnoputog biznismena iz Georgije Hermana Caina, upozoravajući da će njegov plan za oporavak ekonomije rezultirati - povećanjem poreza.

Posljednju diskusiju republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju, održanu u Las Vegasu, obilježio je i sukob bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja s teksaškim guvernerom Rickom Perryjem. Iako očekivan, dvoboj jakih republikanskih snaga bio je neuobičajeno oštar.

Svim snagama na Caina

Napad na Caina povela je kongresnica Michele Bachmann iz Minnesote, rekavši da će njegov poziv na uvođenje 9-postotnog nacionalnog poreza na promet biti početak te da će porez kasnije rasti. Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum naveo je da bi, u slučaju aktiviranja Cainova prijedloga, čak 84 posto američkih domaćinstava iskusilo povećanje poreza, pri čemu bi pojedinci i parovi s djecom s jednakim primanjima plaćali jednaka porezna davanja.

Hladni Cain ustvrdio je da su optužbe lažne te da ga napadaju zato što lobisti i birokrati 'žele zadržati moć manipuliranja nad američkim narodom s neredom od 10 milijuna riječi', aktualnim poreznim zakonom.
Cain, podsjetimo, predlaže zamjenu postojećih poreznih zakona i odredbi s uvođenjem jedinstvene stope od devet posto na porez na dohodak, porez na dobit i nacionalni porez na promet.

Bivši direktor lanca pizzerija, crnac u stranci koja ne osvaja mnogo glasova Afroamerikanaca, Cain je posljednji fenomen među republikancima koji se nadaju obračunu s predsjednikom Barackom Obamom u utrci za Bijelu kuću.

Strujnim udarom na imigrante

Herman Cain ispričao se za ranije opaske o postavljanju električneograde duž granice s Meksikom, koja bi mogla usmrtiti ilegalneimigrante. Osim toga, prelomio je da ipak ne bi bio voljan pregovarati steroristima, iako je u ranijem intervjuu ostavio drukčiji dojam. Da crnoputog republikanca ipak shvaćaju ozbiljno, posvjedočio je i sampredsjednik Barack Obama, koji je istog dana komentirao njegovu poreznureformu i izjavio da bi ona predstavljala 'težak uteg' za srednju klasu iradničke obitelji.

'Hermane, volim te, brate, ali pusti da ti nešto kažem, ne treba ti velika analiza da bi shvatio tu stvar (poreze). Otiđi u New Hampshire, gdje nemaju porez na promet i gdje ih to ni najmanje ne zanima', rekao je Perry Cainu aludirajući na državu u kojoj će se početkom iduće godine održati prvi republikanski predizbori.

Žestoki obračun Romney - Perry

Predizborna istraživanja i ankete pokazuju velike uspone i padove pojedinih kandidata, osim u slučaju Mitta Romneyja koji je stalno pri samom vrhu, ako već ne na prvom mjestu. Perry ne želi ništa prepustiti slučaju, pa je Romneyju poručio da nije relevantan govornik kada su u pitanju ilegalni imigranti jer je svojedobno unajmio jednog takvog. 'To je vrhunac licemjerstva', opleo je Perry.

Romney je odbacio optužbu tvrdeći da je unajmio tvrtku da pokosi njegov travnjak i pritom nije znao da je na njihovom platnom popisu ilegalni imigrant. U jednom trenutku žučne diskusije, Romney je položio dlan na Perryjevo rame. 'Posljednje dvije debate teške su za Ricka. I razumijem da ćeš tako postati neugodan', rekao je Romney.

Perry je nastavio govor, a Romney ga je prekinuo: 'Imaš problem s dopuštanjem drugima da završe govoriti. Sugeriram ti, ako želiš postati predsjednik SAD-a, moraš dopustiti ljudima da govore.'
U jeku sadržajnije rasprave, Perry je rekao da se protivi opozivu dijela ustavnog amandmana prema kojemu sva djeca rođena u SAD-u automatizmom postaju američki državljani, dok su Bachmann, Santorum i teksaški kongresnik Ron Paul izbjegli jednoznačan odgovor na isto pitanje.