RASPAD DOMOLJUBNE KOALICIJE?

Pero Ćorić dao ultimatum HDZ-u do sutra, stigao mu je i odgovor

21.07.2016 u 07:41

Bionic
Reading

Glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić izgubio je strpljenje čekati HDZ da odluči hoće li nastaviti suradnju unutar Domoljubne koalicije i za skore prijevremene izbore te im je dao ultimatum do četvrtka poslijepodne da odluče jesu li spremni obnoviti suradnju ili će svatko krenuti svojim putem. Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak, koji sudjeluje u pregovorima s potencijalnim koalicijskim partnerima, kaže da nijedna od stranaka s kojima su surađivali na prošlim izborima nije odbačena, a postoji mogućnost i dogovora s nekim novim opcijama

Ćorić upozorava da vrijeme HDZ za dogovor ističe sutra. 'Ili ćemo se dogovoriti ili ćemo ići svojim putem', naglašava revoltirano. Glavni tajnik HSP-a dr Ante Starčević kaže da ima kontakte i sa strankama Domoljubne koalicije i pravaškim strankama oko buduće suradnje i prema onomu što vidi da se zbiva u HDZ-u, izgleda da se provode unutarstranačke čistke i borbe i oni u tome više ne mogu sudjelovati.

'Vrijeme nam je isteklo. Spremni smo za izbore. Nudimo HDZ-u da preuzme dirigentsku palicu i lokomotivu da nas povede. Nama je primarni cilj taj da zaustavimo povratak neokomunista Zorana Milanovića na vlast. Ako se HDZ odlučio, a vidim da sve vuče u tom smjeru, onda mi u tome ne možemo sudjelovati', ispričao je u dahu Ćorić.

Naglašava da je razgovarao s ljudima u HDZ-u i s novim glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem i smatra da je vrijeme mučenja za HSP AS prošlo. 'Nismo ucjenjivali niti imamo radikalnih stavova. Sutra će biti odluka pa kako bude', ponovio je i naglasio da ne žele čekati sjednicu predsjedništava HDZ-a pa da neki tehnomenadžer iz stranke iziđe i na tiskovnoj i kaže da su oni preradikalni ili da nisu. To se, kaže, ne može dogoditi. 'Imat ćemo sve crno na bijelo sutra s predsjednikom Andrejom Plenkovićem', poručio je i dodao da ako žele, neka oni vode unutarstranačke bitke i on im želi svako dobro. Uglavnom o suradnji je s Milijanom Brkićem, Zlatom Hasanbegovićem, Tomislavom Čuljkom i Domagojem Ivanom Miloševićem imao dva kruga pregovora i sad ne želi opet cijeli proces prolaziti s drugim pregovaračima.

'Mi sutra popodne krećemo s HDZ-om ili bez HDZ-a', čvrsto je odlučio Ćorić. Također je naglasio da će ime Domoljubna koalicije ponijeti sa sobom jer na njega Ćorić polaže autorsko pravo. S druge strane Čuljak kaže da nitko od dosadašnjih partnera iz Domoljubne kolacije nije otpisan nakon što je novi predsjednik preuzeo vodstvo u HDZ-u. 'Razgovaralo se i prije, razgovara se i sada. Nastavljaju se razgovori s potencijalnim partnerima i s HSP-om AS i drugima, razgovarat će se u četvrtak i petak i subotu', kaže Čuljak dodavši da će se onda donijeti odluka o koaliciji već u ponedjeljak u kojem će smislu i obliku nastaviti suradnju. Nitko nije, kaže, odbačen.

Podsjetimo u medijima se pisalo da su Hrast i Blok umirovljenici zajedno prekriženi za buduću suradnju, a spekuliralo se i da slična sudbina čeka HSP dr. Ante Starčević zbog preradikalnih stavova koje zastupaju. Čuljak je otkrio i da postoji mogućnost da HDZ sklopi suradnju s nekim novim strankama s kojima nije surađivao do sada potvrdivši da je stranka Hrid bivšeg zamjenika predsjednika HDZ-a Drage Prgometa jedna o kombinacija vezanih za razgovor.