UNATOČ POMIRBI FATAHA I HAMASA

Peres: Abas i dalje partner za mir

09.05.2011 u 18:12

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je u ponedjeljak da je palestinski predsjednik Mahmud Abas apsolutno i dalje partner za mir unatoč sporazumu o pomirbi između njegova Fataha i islamističkog Hamasa potpisanog prošli tjedan u Kairu

'Kritizirao sam Abasa (zbog tog sporazuma), ali to ne znači da ne moram razgovarati s njime. Ne namjeravam okrenuti leđa Palestincima koji žele mir, čak i ako ih kritiziram', rekao je Peres za Jerusalem Post uoči obilježavanja 63. godišnjice Države Izraela.


Po Peresu, Abas je 'apsolutno i dalje partner jer se protivi nasilju i želi mir'. Ponovio je da podržava uspostavu palestinske države pod uvjetom da Palestinci 'priznaju izraelske sigurnosne potrebe'. Kritizirao je ipak plan Mahmuda Abasa da u rujnu u UN-u zatraži priznanje palestinske države.

'Izlazak pred UN samo s deklaracijom neovisnosti, ne odgovarajući na zabrinutosti Izraela u pogledu njegove sigurnosti, značit će nastavak sukoba, a ne njegov kraj', rekao je. Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je za vojni radio da bi Izrael trebao 'postaviti stroge uvjete Hamasu, palestinskoj vladi i palestinskim vlastima'.

'Sporazum o pomirbi može biti pozitivan ako palestinska vlada koja bude formirana prihvati uvjete Kvarteta za Bliski istok (SAD, EU, Rusija, UN) priznajući Izrael, sporazume sklopljene u prošlosti i intervenirajući protiv nasilja', rekao je.

'Prihvati li Hamas ta načela i slijedom toga djeluje, on više neće biti ista organizacija. Mislim da se to neće dogoditi, ali te uvjete treba postaviti', dodao je. Hamas je dosad odbijao priznati Izrael.