potez gradonačelnika vukovara

Penava u pravoslavnom hramu: Ima li asa u rukavu i što stoji iza neočekivane geste?

29.04.2019 u 12:37

Bionic
Reading

'Da sam to ja učinio, izbila bi revolucija, pisale bi se peticije i referendumi za moju smjenu', komentira za tportal bivši SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo potez aktualnog vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ), koji je ovoga vikenda prisustvovao uskrsnoj liturgiji u pravoslavnom hramu u Vukovaru. Srđan Milaković, vukovarski dogradonačelnik iz Demokratskog saveza Srba, kaže nam pak kako Penava pere svoj imidž

'Koliko znamo, ovo je prvi put da je jedan gradonačelnik Vukovara nakon Domovinskog rata došao u pravoslavnu crkvu. Drago mi je što sam ovdje sa svojim sugrađanima, kojima čestitam Uskrs sa željom da ga provedu u miru i sa svojim obiteljima', rekao je Penava u nedjelju.

Na novinarsko pitanje očekuje li da se sada predstavnici srpske zajednice pojave na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Penava je rekao da će o tome govoriti njihova djela.

'Ovdje sam danas isključivo zbog pravoslavnih vjernika koji su građani Vukovara', rekao je vukovarski gradonačelnik te dodao da se katkada previše obaziremo na riječi, a premalo na djela, na ono što tko čini.

Sabo: Penava ide iz krajnosti u krajnost

Bivši vukovarski gradonačelnik iz redova SDP-a Željko Sabo za tportal je kazao kako ne zna je li Penava prvi koji je tako nešto napravio, no da sa sigurnošću zna da on nije bio na božićnim ili uskrsnim liturgijama u pravoslavnom hramu. Kaže da ga Penavin čin zbunjuje jer ide iz krajnosti u krajnost.

  • +6
Željko Sabo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

'U svakom slučaju, želio bih da svaka promjena, pa i ova, ide u smjeru smirivanja nacionalnih tenzija u Vukovaru, koje su s aktualnom vlasti nikad gore. To se osjeća u zraku', poručuje.

Milaković: On svojim djelima pokazuje nešto sasvim drugo

Vukovarski dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković (DSS) podsjeća na to kako je pozadina ovog čina zapravo jedna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je vijećnica SDSS-a pitala Penavu hoće li doći u pravoslavni hram povodom nekog od vjerskih blagdana. On je kazao kako hoće, no da očekuje od njih da budu u Koloni sjećanja. 'Prebacio je sada lopticu na SDSS. No to nisu stvari između kojih se može vući paralela. Sada će on doći u poziciju da kaže - vas nema, niste vjerodostojni', smatra Milaković.

  • +5
Srđan Milaković Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Gestu kao gestu pozdravlja, no uz veliku ogradu. 'Imajući u vidu to da se radi o gradonačelniku koji je u najvećoj mjeri pogoršao međunacionalne odnose u Vukovaru, za kojeg se vežu brojne aktivnosti na štetu srpske zajednice, koji je ukinuo stipendije studentima iz srpske zajednice kad je u pitanju raspodjela sredstava iz budžeta, posebno kada je u pitanju zapošljavanje u gradskoj upravi, a kada je u pitanju odnos prema predstavnicima Srba, posebice prema meni kao zamjeniku gradonačelnika, s kojim nema komunikaciju, onda se postavlja pitanje koliko je njegova gesta stvarna', nabraja Milaković.

Kaže da je Penavin potez stvar forme, a ne sadržaja. 'Lijepo to izgleda doći u pravoslavnu crkvu i pokazati uvažavanje svojih sugrađana, no onime što svaki dan radi i što radi posljednjih godina nije pokazivao uvažavanje', smatra Milaković. 'Krenulo je od rujna, od onih prosvjeda za procesuiranje ratnih zločina, pa uhićenja Srba, pa ona snimka djece koja se ne dižu na hrvatsku himnu i sada ovo. Pa to ne ide. Vidite da ne možete staviti tog gradonačelnika u takav kontekst. To nije dovoljno', poručuje.

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Podsjeća na to da je Penava u nedjelju povodom prisustvovanja proslavi Uskrsa u pravoslavnom hramu rekao kako nije dovoljno govoriti, nego da treba pokazivati djelima.

'Pa ja mu to isto kažem i vraćam. Da, treba pokazati djelima, ali on nažalost svojim djelima pokazuje sasvim nešto drugo', zaključuje.