OBNOVA U VUKOVARU

Penava u misiji: Pronaći ću gdje su nestali milijuni za Vodotoranj!

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 29.01.2016 09:47
  • Objavljeno 29.01.2016 u 07:00
Ivan Penava

Ivan Penava

Izvor: tportal.hr / Autor: Marko Mrkonjić, Marko Lukunić/PIXSELL

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prilikom nedavnog susreta sa zadarskim županom Stipanom Zrilićem otvorio je pitanje toga za što su potrošena tri milijuna kuna, koliko je Zadarska županija još 1998. uplatila tadašnjem Ministarstvu razvitka i obnove za obnovu vukovarskog Vodotornja. Niti jedna Vlada RH od tada nije se ozbiljno pozabavila sudbinom tog namjenski izdvojenog novca, o čijem je nestanku u bespućima hrvatske birokracije pisao i tportal nakon što je najavljen novi pokušaj obnove najpoznatijeg vukovarskog simbola

Na Penavinu je inicijativu, naime, ponovno pokrenut projekt obnove ovog gradskog simbola stradanja, koji se procjenjuje na 21 milijun kuna, a pokroviteljstva se prihvatila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ali ovo nije prvi pokušaj obnove. Zadarska je županija do danas ostala uskraćena za odgovor na pitanje gdje je potrošen njen novac namijenjen projektu 'Vukovar izazov obnove' prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prema kojemu je svaka hrvatska županija obnovila jedan javni objekt komunalne ili socijalne infrastrukture u tom gradu. Na ovom odgovoru inzistirat će, kako je rekao za tportal, gradonačelnik Ivan Penava.

'Inzistirat ćemo na tome, naravno kroz razgovor, jer nismo jedna od ugovornih strana. Ugovor je potpisan između Zadarske županije i tadašnjeg Ministarstva razvitka i obnove, pa Grad Vukovar nema nikakve pravne mehanizme. Temeljem namjene tog novca, ali i sklopljenog ugovora, očekujem partnerski odnos kako bismo riješili problem u cilju obnove Vodotornja', kaže vukovarski gradonačelnik za tportal.

Smatra kako je potrebno sjesti za stol s novim ljudima iz resornog ministarstva koje planira upoznati sa situacijom i vidjeti kako ju riješiti.

'Međutim, mi ćemo priču oko obnove Vodotornja završiti tim novcem ili bez njega, iako bi nam situacija bila znatno lakša kada bismo došli do tih tri milijuna kuna, jer toliko bi trebalo manje prikupiti. Pokušat ćemo s novim resornim ministrom dogovoriti način rješavanja problema te doznati što oni u ovom trenutku mogu napraviti i sukladno s tim donijeti odluku', nastavlja on.

Penavi je važno, kako je istaknuo, to što se pokroviteljstva obnove ovog vukovarskog simbola stradanja prihvatila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali ne zna je li ona upoznata i s problemom tri milijuna kuna.

'Možda je i doznala iz medija, a možda smo joj i mi rekli. Ne sjećam se', kaže on.

Iz Ureda predsjednice RH, kojemu smo proslijedili upit je li upoznata s nestankom tri milijuna kuna uplaćenih prije 18 godina za obnovu Vodotornja, odgovor do objave teksta nismo dobili. Nešto ranije iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja rekli su nam kako obnova ratom oštećenih objekata nije bila niti je trenutno u njihovoj nadležnosti te nas uputili na Ministarstvo financija. Iz njega pak na ponovljeni upit o tome za što je utrošeno tri milijuna kuna do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Sve vezano uz zadarsku donaciju vukovarski gradonačelnik Ivan Penava planira istjerati na čistac. Smatra kako se stanovnici ove jadranske županije trebaju naći na popisu donatora jer svi projekti koji su obnovljeni imaju i pločicu s imenom županije koja je pomogla u tome.  

'Nekakvo je pravo i pravda da se to dogodi i sa Zadarskom županijom, odnosno njenim stanovnicima', zaključuje Penava. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi