'treba govoriti struka'

Penava: Svet je život majke, ali i život fetusa

12.05.2022 u 14:00

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poručio je u četvrtak da je svet život majke, ali je isto tako svet i život fetusa, da pravo na pobačaj ne smije narušavati pravo na život, pa njegova stranka neće podržati SDP-ov prijedlog zakona o prekidu trudnoće

"Mislim da o zakonu o prekidu trudnoće treba govoriti struka, nikakve krajnosti ne dolaze u obzir. Imali smo prigodu ovih dana slušati razne teze, 'svi su za život', ali svi su i 'za pravo žena', tanka je ta granica koju nije dobro preći", izjavio je Penava u Saboru.

Naglasio je kako je definitivno za pravo žene da u određenim slučajevima odluči pobaciti ili ne, ali i ustvrdio da to pravo ne smije narušavati pravo na život.

Stoga su u njegovoj stranci, istaknuo je Penava, "apsolutno protiv" pobačaja kada je fetus zdrav i živ, ne postoji ugroza majke i kada trudnoća nije posljedica zločina.

"Žena mora biti zaštićena, i njezin život, oko toga nema spora. No, jednako tako i život u utrobi majke mora biti zaštićen... svet je život majke, ali svet je i život fetusa”, zaključio je.

Kao predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Penava je za idući tjedan najavio tematsku sjednicu o Pravilniku o potvrdi i naknadi za pravo puta.

Riječ je o važnoj temi za sve općine i gradove u Hrvatskoj, budući da se izmjenama tog pravilnika predlaže značajno smanjenje naknade za pravo puta, što bi značajno utjecalo na smanjenje prihoda lokalnih jedinica, rekao je.

Po tom Pravilniku kojeg je predložila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), visina naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu za nerazvrstane ceste smanjila bi se s 8 na 2,40 kuna po četvornom metru ceste.