VISOKA GOŠĆA U ZAGREBU

Nancy Pelosi: Kako je djevojka iz katoličke obitelji u Maloj Italiji podigla petero djece i postala najmoćnija demokratkinja SAD-a

24.10.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Nancy Pelosi (82) ušla je u povijest 2007. godine kao prva žena na čelu Zastupničkog doma američkog Kongresa, a njezina politička karijera ostat će upamćena po nizu važnih postignuća. U mandatu predsjednika Baracka Obame izborila se za usvajanje programa dostupnijeg zdravstvenog osiguranja Obamacare, a u mandatu Joea Bidena osigurala je besplatna cjepiva i novčanu pomoć za sve Amerikance pogođene covid-krizom. Ipak, Pelosi nije ostala pošteđena kontroverzi

Kao najmoćnija demokratkinja u SAD-u, iako je 'tek' druga u liniji preuzimanja Bijele kuće u slučaju spriječenosti predsjednika Joea Bidena, iza potpredsjednice Kamale Harris, upravo Nancy Pelosi slovi kao noćna mora republikanaca. Konzervativni Amerikanci ne mogu je smisliti, osobito nakon što je pod njezinom palicom Donald Trump postao prvi američki predsjednik koji je dvaput opozvan s dužnosti.

S druge strane progresivne demokrate žulja to što je Pelosi među najbogatijim, ako ne i najbogatija članica Kongresa, unatoč 'skromnoj' mjesečnoj plaći od gotovo 130.000 kuna. Pomaže to što je udana za svoju ljubav iz studentskih dana, danas bogatog kalifornijskog investitora Paula Pelosija, s kojim ima petero djece - rođenih u razmaku od šest godina - i devetero unučadi.

Iako u Kongresu desetljećima predstavlja San Francisco, Pelosi potječe s Istočne obale SAD-a, iz Male Italije u ozloglašenom Baltimoreu, sjedištu kultne serije 'Žica'. Glava obitelji talijanskih korijena bio je njezin pokojni otac Thomas D'Alesandro Jr., dugogodišnji demokratski kongresnik i gradonačelnik Baltimorea. Na potonjoj funkciji bio je i njezin brat Thomas D'Alesandro III. U rodnom gradu Pelosi je završila katoličku srednju školu za djevojke, a diplomirala je na također katoličkom Trinity Collegeu u obližnjem Washingtonu, D.C., kad su joj bile 22 godine. Prvi put izabrana je u Kongres kao 47-godišnjakinja, a u međuvremenu se posvetila djeci - politički se angažirala tek kada je najmlađe dijete utabalo put za studij.

Istaknula se kao žestoka protivnica rata u Iraku za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, a u aktualnom zastupničkom mandatu promovira se kao 'borac za ljude': radi na smanjenju troškova, povećanju plaća i otvaranju radnih mjesta za američke obitelji. Iako je katolkinja, snažno podržava pravo na izbor po pitanju pobačaja, zbog čega joj je nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone uskratio primanje svete pričesti na području svoje nadbiskupije. Međutim Pelosi veći dio godine ionako provodi u Washingtonu, a tamošnji nadbiskup Wilton Gregory protivi se uskrati euharistije zagovornicima pobačaja među političarima katolicima, poput predsjednika Bidena.

  • +24
Nancy Pelosi Izvor: EPA / Autor: RON SACHS / POOL

Zakonom o jednakosti, Pelosi se izborila i za prava pripadnika LGBT zajednice, a zaslužna je i za Zakon o sprječavanju zločina iz mržnje, čime su dodatno zaštićeni milijuni Amerikanaca izloženih riziku od rasističkog i ksenofobnog nasilja. Godine 2013. primljena je u Nacionalnu kuću slavnih žena na ceremoniji u Seneca Fallsu, rodnom mjestu američkog pokreta za prava žena, između ostalog zbog borbe protiv diskriminacije žena prema plaći. Ujedno, velika je zagovornica uvođenja strožih kontrola građana prilikom kupovine oružja, zabrane poluautomatskog oružja, kao i legalizacije marihuane. Pelosi, koja potire svaku nepodudarnost između svoje vjere i prava na izbor, protivila se postavljanju deset zapovjedi u javnim ustanovama, a naredila je i uklanjanje spomenika južnjačkom generalu Robertu R. Leeju iz dvorane slavnih u Kapitolu.

Kobna nesreća

Paul Pelosi, 82-godišnji suprug predsjednice Zastupničkog doma, osuđen je u kolovozu na pet dana zatvora i morao je platiti 6800 dolara kazne i odštete zbog vožnje u pijanom stanju i sudara u kojemu nitko nije teže ozlijeđen. Priznao je krivnju, a izbjegao je zatvor odlukom suca da mu četiri dana pritvora uračuna u kaznu, a peti dan odredi za društveno-koristan rad. Ipak, dobio je tri godine uvjetne kazne i zabranu vožnje u razdoblju od godinu dana, osim ako vozilo ima uređaj za sprječavanje pokretanja bez prethodnog alkotesta vozača. Pelosi je vozio Porsche 911 iz 2021. godine. Ovaj incident podsjetio je javnost na kobnu nesreću koju je Paul Pelosi izazvao kao 16-godišnjak, vozeći sportski automobil. U toj nesreći poginuo je suvozač, njegov 19-godišnji brat David. 

U Kongresu je pogurala milijarde dolara teška ulaganja države u zapuštenu infrastrukturu, znanost, socijalnu skrb i borbu protiv klimatskih promjena, a predvodila je usvajanje povijesne 'reforme Wall Streeta', tj. obuzdavanja apetita velikih banaka i jačanja zaštite potrošača.

Pelosi se našla i na udaru anarhista, nezadovoljnih iznosom individualne novčane pomoći od 2000 dolara građanima za vrijeme covid-krize. Stoga su njoj i Mitchu McConnellu, vođi republikanaca u Senatu, pred obiteljskim kućama ostavili svinjske glave u umjetnoj krvi. FoxNews zamjerio joj je ovogodišnje dvotjedno ljetovanje u Italiji u doba rekordne inflacije u SAD-u. Pelosi je fotografirana sa suprugom Paulom u šetnji i odmoru na pješčanim plažama talijanske obale i ispijanju vina s Andreom Bocellijem, nagrađivanim tenorom i vlasnikom ljetovališta Alpemarea. Boravak u Italiji, inače, Pelosi je iskoristila za susrete s dužnosnicima talijanske vlade te Vatikana.

Međunarodno je poznata prvenstveno po svrgavanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kojemu je zaprijetila paklom i prije ponovnog izbora za predsjednicu Zastupničkog doma. Čim je izabrana, sasjekla je njegovu inicijativu za izgradnju tzv. zaštitnog zida na granici s Meksikom. Kao nepokolebljiva braniteljica američkog Ustava i vladavine prava, nakon što je Trump 2019. prekršio prisegu tražeći stranu intervenciju na predsjedničkim izborima i uskrativši pomoć Ukrajini odobrenu u Kongresu, Pelosi je pokrenula istragu koja je u konačnici rezultirala trećim predsjedničkim opozivom u povijesti.

Kada je Trump izgubio bitku za novi predsjednički mandat i krenuo osporavati rezultate izbora, nastojala je s vojskom onemogućiti to da 'nestabilan predsjednik potakne vojne sukobe ili pristupi lansirnim šiframa i naredi nuklearni napad'. U napadu na Kapitol postala je glavna meta Trumpovih pristaša, uz bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea.

Nancy Pelosi Izvor: Društvene mreže

Lani je pak predvodila Zastupnički dom u formiranju dvostranačkog Istražnog povjerenstva o napadu na Kapitol, a koji je prije nekoliko dana pozvao Trumpa na svjedočenje - ako se ne odazove, bivši predsjednik mogao bi se naći iza rešetaka.

Pelosi je bila čvrsta zagovornica američke nacionalne sigurnosti kao članica Stalnog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma s najdužim stažem u povijesti. Organizirala je milijarde dolara pomoći Ukrajini nakon ruske invazije, a orkestrirala je i uvođenje ozbiljnih sankcija Moskvi, uključujući zabranu uvoza ruskih energenata.

  • +10
Nancy Pelosi Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Na vanjskopolitičkom planu tražila je zaštitu ljudskih prava diljem svijeta, osobito onih pod čizmom Pekinga. Zalagala se za Ujgure, građane Hong Konga, Tibetance, a ove godine postala je najviša američka dužnosnica koja je posjetila Tajvan u četvrt stoljeća. Zbog toga je Peking dignuo borbene avione, a američka mornarica u blizini je rasporedila ratne brodove.

Čini se da joj je zaštita manjina odmalena 'ugrađena' u politički kod. Prije nekoliko godina, tijekom posjeta rodnom kvartu u Baltimoreu, ispričala je za CNN da je naučila mnogo o politici od svoje majke, Annunciate M. 'Nancy' D'Alesandro. Njezina majka, rođena u gradu Campobassu na jugu Italije, odakle su potekli mnogi baltimorski imigranti, u mladosti je okupljala žene iz Male Italije za muževu političku kampanju.

Obiteljsko srebro pod povećalom

Obiteljsko srebro predsjednice Zastupničkog doma Kongresa našlo se pod povećalom konzervativnog istraživača Petera Schweizera, a koji je u knjizi 'Izbacite ih sve van' objavio da se članovi Kongresa, neovisno o političkom predznaku, bogate mešetareći, temeljem povlaštenih informacija, dionicama kompanija čiju sudbinu sami kroje. Konkretno, Pelosijevi su se našli na udaru zbog svojedobnog ulaganja u kartičarsku kuću Visa.

Naposljetku je Thomas D'Alesandro Jr., kako je rekla njegova još slavnija kći, 'preskočio Irce' kako bi postao prvi katolički gradonačelnik važnog lučkog grada u Marylandu. 'To je bila velika stvar', rekla je Pelosi, zaključujući da je za taj podvig bilo potrebno pravo političko organiziranje.