šefica diplomacije

Pejčinović Burić rekla da europski put vodi pomirenju u regiji

05.03.2018 u 21:17

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je u ponedjeljak u Mostaru uoči sutrašnjeg trilateralnog susreta predsjednika Hrvatske, Srbije i BiH da europski put vodi pomirenju zemalja regije

'Mislimo da je europski put pravi put i put pomirenja, izgradnja nove zajedničke i dobre budućnosti za sve tri zemlje. Ideja toga sastanka je da se vidi u kojem kontekstu možemo raditi na dobrobiti sve tri države', rekla je šefica hrvatske diplomacije nakon razgovora s vodstvom Sveučilišta u Mostaru.

U Mostaru će u utorak na najvišoj razini trilaterale razgovarati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, troje članova Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te srbijanski šef države Aleksandar Vučić.

Kasnije će im se priključiti i šefovi diplomacije Marija Pejčinović Burić, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i kolega iz BiH Igor Crnadak.

Pejčinović Burić je pojasnila da europski put omogućava napredak svih zemalja te izgradnju dobrosusjedskih odnosa. Izrazila je spremnost poduprijeti put BiH i Srbije prema Europskoj uniji u čemu Hrvatska ima veliko iskustvo.

'Taj je put transformativni za sve nas koji smo u prošlosti nažalost prošli rat i ratove na ovim prostorima', dodala je.

Rekla je kako sutra neće biti razgovora o optužbama srbijanskog šefa diplomacije za navodno relativiziranje ustaških zločina, kao i incidentu s izložbom o logoru Jasenovcu u UN-u.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Govoreći o susretu s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem, ministrica je istaknula kako je sveučilište stožerna institucija Hrvata u BiH.

'Vjerujemo da opstanak i ostanak Hrvata na ovim prostorima upravo ovisi od mogućnostima u području obrazovanja, a napose visokog obrazovanja kao što je sveučilište. Vjerujemo da sveučilište treba ojačati kao jedino sveučilište izvan RH na kojemu se nastava odvija na hrvatskom jeziku', rekla je ministrica.

Rekla je kako je hrvatska vlada financirala izgradnuu sveučilišnog kampusa sa 183 milijuna kuna, te da je u prošloj godini za tu visokoškolsku ustanovu izdvojeno 5 milijuna kuna.

Dodala je kako je istodobno Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru dobilo dva milijuna kuna, a Sveučilišne bolnica 40 milijuna kuna pomoći iz RH.

'Potpora Hrvatima je ujedno potpora BiH jer se u bolnici ne liječe samo Hrvati ili na sveučilištu obrazuju samo Hrvati', rekla je hrvatska ministrica.