izvješće iz lisabona

Pedofilija u portugalskoj Katoličkoj crkvi, od 1950. najmanje 4815 žrtava

13.02.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Od 1950. najmanje 4815 maloljetnika bili su žrtve seksualnog nasilja unutar portugalske Katoličke crkve, doznaje se u ponedjeljak iz izvješća neovisnog povjerenstva koje je tijekom jednogodišnjeg istraživanja ispitalo više od 500 svjedoka

"Ta svjedočanstva su nam omogućila da dođemo do puno većeg broja žrtava, izračunali smo da ih je najmanje 4815", rekao je koordinator povjerenstva i dječji psihijatar Pedro Strecht prilikom predstavljanja konačnog izvješća u Lisabonu.

Povjerenstvo je pojasnilo da se ne radi o kriminalističkoj istrazi jer je većinom nastupila zastara, ali da su zlodjela za koje zastara još nije nastupila proslijeđena pravosuđu. Njih je sveukupno 25.

Krajem 2021., vrh portugalske crkve je zadužio Strechta da okupi tim stručnjaka i ispita fenomen pedofilije unutar crkvenih redova.

Predsjednik Portugalske episkopalne konferencije i biskup Leirie-Fatime, Jose Ornelas, oglasit će se u ponedjeljak poslijepodne.

Portugalski biskupi bi se trebali okupiti početkom ožujka kako bi izvukli zaključke iz neovisnog izvješća te "iskorijenili to zlo iz Crkve", rekao je u siječnju glavni tajnik episkopalne konferencije, otac Manuel Barbosa.

U travnju 2022., kardinal i patrijarh Lisabona Manuel Clemente je izrazio spremnost "priznati greške iz prošlosti" i od žrtava "zatražiti oprost".

Prije Portugala, skandali s pedofilijom u Katoličkoj crkvi potresli su brojne zemlje, od SAD-a, Irske, Njemačke, Francuske do Australije.