SKANDAL U ZAGREBU

Pedofila doveli na sud pred šokirane djevojčice

17.04.2012 u 07:52

Bionic
Reading

Dvije djevojčice (7 i 8), žrtve pedofila, zanijemjele su od šoka kada su u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zagrebu vidjele svog napadača Ivicu P. Djevojčice su na sud dovedene kako bi svjedočile o napadu. Optuženog muškarca u lisicama je dovela policija te se sreo s djevojčicama na hodniku i navodno im se smijao u lice. Jedna je vrisnula, a druga se počela tresti i plakati, piše Jutarnji list

Roditelji žrtava odmah su odveli djevojčice te one ipak nisu svjedočile. Ranije im je rečeno da će djeca na sudu svjedočiti videolinkom te da neće niti vidjeti svog napadača.

Pedofil je napao spomenute djevojčice u rujnu 2010. u haustoru jedne zgrade u Zagrebu.

Jednu je dirao, dok je druga sve gledala. Tada ga nisu uhvatili, ali nedavno je napao i treću djevojčicu u istom kvartu. Ona je u ponedjeljak svjedočila protiv njega.


Lana Peto Kujundžić, savjetnica na Vrhovnom sudu i bivša sutkinja za mladež Županijskog suda u zagrebu, kaže da takvi incidenti nisu rijetki na hrvatskim sudovima.

'U nas je to još uvijek veliki problem. Koliko znam, sudovi nemaju dovoljno zasebnih prostorija i događa se da se dijete na hodniku suočava sa svojim napadačem, što je nedopustivo. Ni na jednom odjelu za mladež nema dovoljno podučenih ljudi, pa ni stručnih kadrova', pojasnila je za Jutarnji listPeto Kujundžić

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić je kazala kako je njezin ured obaviješten o nekoliko slučajeva u kojima su prekršena prava djeteta kao svjedoka ili žrtve u kaznenom postupku, uključujući i ovaj, jer ih je kontaktirao otac jedne od djevojčica. 'U takvim slučajevima na propuste službenih osoba upozoravamo Ministarstvo pravosuđa te predlažemo poduzimanje mjera za zaštitu djeteta u konkretnom slučaju i mjere kojima će se takve povrede prava djeteta ubuduće spriječiti', kazala je Jelavić.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander podsjeća kako spomenuta institucija ima dvije forenzične prostorije, opremljene kamerama, iz kojih se mogu obaviti svjedočenja bez opasnosti od susreta djeteta s napadačem. 'Te prostorije na Poliklinici imamo deset godina i dosad su samo dva suca tražila da se u njima ispitaju mališani. Prednosti su višestruke jer se djeca prilikom ispitivanja snimaju te se njihov iskaz može koristiti dalje tijekom postupka, a da ih se ne ispituje i po desetak puta, što se zna događati', kazala je za Jutarnji list.