AMERIČKI PSIHO

Pedijatar optužen za seksualno zlostavljanje 103 djeteta

24.02.2010 u 08:04

Bionic
Reading

Pedijatar Earl Bradley iz Lewesa, u američkoj saveznoj državi Delaware, u utorak je optužen za silovanje 102 djevojčice i jednog dječaka koje je liječio, čime je više nego udeseterostručen broj njegovih žrtava u odnosu na prvotne optužbe iz prosinca 2009.

U optužnici na 160 stranica velika porota okruga Sussex optužila je Bradleyja u 471 točki za seksualne zločine protiv 103 djeteta. Očekuje se da će tužitelji dodati još točaka optužnice jer se istraga širi, izvijestile su američke TV postaje.

Bradley (56) je kamerom snimio mnoge od svojih napada, kazala je policija, pa su istražitelji tjednima pregledavali stotine videotraka oduzetih u njegovu uredu i kući, u postupku prikupljanja dokaza.

'Znam da će današnja optužnica ponovo otvoriti bolne rane za zajednicu Lewesa i okruga Sussex, koja je već duboko traumatizirana', rekao je državni odvjetnik Beau Biden, objavljujući zapanjujući popis žrtava.

'To su bili zločini počinjeni nad najranjivijima među nama - onima koji to ne mogu objaviti', rekao je Biden, vidno shrvan emocijama.

Beau Biden, sin američkog potpredsjednika Joea Bidena, ohrabrio je roditelje i žrtve Bradleyja 'bez obzira na dob ili spol' da se obrate tužiteljima, koji su poslali oko 3.100 pisama Bradleyjevim pacijentima i otvorili ured u Lewesu kako bi primali pritužbe i upućivali moguće žrtve i njihove obitelji na savjetovanje i druge usluge.

Predmet protiv Bradleyja, za koji se vjeruje da je jedan od najgorih slučajeva seksualnog zlostavljanja pacijenata od strane liječnika u američkoj povijesti, sada će se pomaknuti prema suđenju koje bi se trebalo održati kasnije ove godine. Osim ako ne položi jamčevinu od 2,9 milijuna dolara, Bradley će suđenje čekati u pritvoru.

Bradleyjev odvjetnik Eugene Maurer najavio je da će tražiti preseljenje suđenja iz okruga Sussex te da će u središtu procesa biti 'mentalno stanje' optuženoga.

Optužbe protiv Bradleyja uključuju silovanje, seksualno iskorištavanje djeteta, nezakonit seksualni kontakt, kontinuirano seksualno zlostavljanje djeteta, zlostavljanje i bezobzirno ugrožavanje djece.

Njegova liječnička licenca trajno je ukinuta prošloga tjedna.

Policija i tužitelji optužili su Bradleya za gotovo neizrecive izopačenosti - držanje novorođenčadi naopako i deranje na njih dok je činio spolne akte, prodiranje u vaginu djevojčice rukom, kada je dovedena zbog upale grla. Na jednoj snimci od 13. prosinca, tri dana prije uhićenja, vidi se dvogodišnja ili trogodišnja djevojčica kako vrišti i pokušava pobjeći od Bradleyja, navela je policija u izvješćima.

Nakon višegodišnjih sumnji među roditeljima i pitanja o njegovom čudnom ponašanju od kolega liječnika, Bradley je uhićen nakon što je jedna dvogodišnja djevojčica rekla majci da ju je doktor ozlijedio u prosincu, kada ju je odveo u podrum njegova ureda nakon pregleda. Svoj je iskaz ponovila i u policiji, koja je u pretrazi Bradleyjeva ureda otkrila videokazete.

U optužnici se navodi da je Bradley snimao seksualno iskorištavanje pacijenata još od prosinca 1998. Mnoge žrtve su bile zlostavljane u više navrata, nekoliko njih više dana zaredom, prema optužnici, u kojoj se navodi da je jedna djevojčica bila silovana više od desetak puta tijekom razdoblja duljeg od godinu dana.