šef sdp-a

Peđa Grbin: Mislite da će Košić i bulumenta koja kleči nestati ako ih ignoriramo? Neće!

01.07.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je ocijenio da je ulazak u Europsku uniju dobar za Hrvatsku, ali da je ona u nekim stvarima danas korak natrag u odnosu na ono gdje je bila.

"Prije 10 godina smo ulazili u EU puni entuzijazma i žara (...), međutim, u nekim stvarima Hrvatska je danas korak natrag u odnosu na ono gdje je bila", rekao je Grbin novinarima uoči Glavnog odbora Foruma žena SDP-a i okruglog stola u povodu 10 godina članstva Hrvatske u EU pod nazivom "Rodna ravnopravnost - što smo postigli u proteklih 10 godina?

"Ulazak u Europsku uniju, u eurozonu, u Šengen je za Hrvatsku dobar, ali nemojmo se danas samo hvaliti, nego budimo objektivni, realni, recimo je li prije 10 godina u Zagrebu, u Karlovcu, u Splitu, u Dubrovniku bilo ljudi koji su na trgovima klečali da bi se žene vratile tamo gdje im je mjesto", kazao je Grbin.

Upitao se gdje je ženama mjesto - u kuhinjama kao što ti žele, ili u Hrvatskom saboru, u Vladi, u Europskom parlamentu, u Europskoj komisiji?

Grbin kaže da je za njega odgovor ovo drugo te da zato danas trebamo govoriti ne samo gdje je Hrvatska nego gdje je naše društvo i jesmo li iskoristili sve što nam je ulaskom u EU dano, ili smo zbog nekih to gurnuli u stranu?. 

"Ja ću danas postaviti pitanje svima koji misle da ovakve likove kao što su (biskup) Košić i bulumenta koja se skupila na Trgu bana Jelačića i dalje treba ignorirati i praviti se da to ne postoji, da će oni zato što su zatvorili oči nestati. Ja mislim da ne", poručio je Grbin.

  • +6
Peđa Grbin i SDP u Jastrebarskom dijelili promotivne materijale za besplatne vrtiće Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Grbin: Postoji Hrvatska u kojoj smo svi isti

Najavio je da za tri tjedna ide u Poljsku gdje će razgovarati s kolegicama i kolegama o tome kako su dopustili da Poljska "sklizne" i da se to ne ponovi u Hrvatskoj.

"A nećemo ponoviti jedino i isključivo tako što nećemo zatvarati oči, što nećemo zabijati glavu u pijesak i što ćemo otvoreno i jasno reći - postoji Hrvatska u kojoj smo svi isti, u kojoj svi imamo ista prava i u kojoj ćemo se svi zajedno boriti jedan uz drugoga kad god netko od nas bude ugrožen - jer to je Hrvatska kakva bi trebala biti 10 godina nakon ulaska u Europsku uniju, za mene i za sve nas", poručio je Grbin.    

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac rekla je da u Hrvatskoj, 10 godina poslije ulaska u EU, žene i dalje zarađuju 13 posto manje od muškaraca i imaju 23 posto manju mirovinu. Za žene su nažalost rezervirane niže plaćeni poslovi, nesigurni uvjeti rada i uznemiravanje na radnim mjestima.

"U posljednje dvije godine, od intimnih partnera i bliskih osoba stradalo je 50 posto više žena nego godinama prije", istaknula je Glasovac, koja upozorava i da u tisuće žena nema pravo na primarnu ginekološku zaštitu, nema svog ginekologa.

Glasovac: Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Poljska 

"A ono što je kruna svega (...) mi moramo braniti i prava za koja su se izborile naše majke, bake - a to je pravo da same odlučujemo kako ćemo živjeti, s kime, koliko, kada ćemo i hoćemo li stvarati obitelj i rađati djecu, a sad idu toliko daleko da bi nam propisivali i duljinu suknji i duljinu kose", kazala je te poručila da SDP neće dozvoliti da Hrvatska postane Poljska. 

SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Predrag Fred Matić rekao je da se u Hrvatskoj unatrag 10 godina dosta postiglo, ali i da je dosta toga moglo biti i bolje, a jedna od tih stvari je rodna ravnopravnost.

"Stvari za koje smo mislili da smo savladali prije 100 godina nažalost nismo, a dokaz tome je i današnje, već osmo okupljanje one čudne družine na glavnom zagrebačkom trgu koja nas želi vratiti nekoliko stoljeća unazad", ocijenio je Matić.

Predsjednica Glavnog odbora Foruma žena SDP-a Andreja Marić poručila je da se "oštro protive okupaciji Trga bana Jelačića i svih ostalih trgova te da im je "dosta da se spotiču o klečavce". Kaže da ono što oni zagovaraju i o čemu govore o čednosti žena je ponižavajuće i duboko uvredljivo za svaku ženu u Hrvatskoj.