traže se novi vijećnici

Pazinski izbori: Noćas od ponoći mogu se podnositi kandidacijske liste

02.09.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Noćas od ponoći mogu se podnositi kandidacijske liste za prijevremene izbore za pazinsko Gradsko vijeće koji će se održati u nedjelju, 3. listopada

Od tog vremena, na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) bit će objavljeni svi potrebni obrasci za postupak kandidiranja kao i sve druge potrebne informacije vezane za provedbu tih izbora.

Pazin, nekadašnja utvrda IDS-a, ide u nove izbore jer nakon redovnih lokalnih izbora u svibnju, ni jedna od pet stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, uključujući i IDS, nije imala potrebnu većinu.

Od 13 vijećnika, šest je bilo IDS-ovih, četiri platforme Možemo, po jedan SDP-ov, HDZ-ov i Liste grupe birača, odnosno nezavisni.

Gradsko se vijeće nije uspjelo konstituirati u zakonskim rokovima, ni nakon tri pokušaja, pa je Vlada raspisala prijevremene izbore i imenovala svojeg Povjerenika za poslove iz nadležnosti Vijeća.

Voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca 

Vladina odluka o raspisivanju izbora stupila je na snagu u četvrtak, a rokovi za predaju kandidacijskih listi teku od ponoći, 3. rujna.

Kandidacijske liste moraju prispjeti u nadležno gradsko izborno povjerenstvo najkasnije do 16. rujna u ponoć.

Povjerenstvo nakon toga ima rok od 48 sati za objavu pravovaljano predloženih lista i nakon toga kreće izborna promidžba.

DIP je pozvao političke stranke i birače (nezavisne liste) da vode računa da na kandidacijskim listama žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, odnosno da zastupljenost jednog spola ne bude niža od 40 posto. Konkretno, to znači da na listama treba biti po šest kandidata, odnosno kandidatkinja.

Ogluše li se predlagatelji na to načelo, njihova lista neće biti diskvalificirana, ali političke stranke i birači mogu u tom slučaju biti kažnjeni prekršajno, kaznama od 40 tisuća kuna.

Pravo glasa, odnosno biranja 13 članova Gradskog vijeća, imaju birači s  prebivalištem na području Grada Pazina.

Pravo kandidiranja, pak, imaju birači koji imaju prijavljeno prebivalište na dan stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora, 2. rujna 2021.

 DIP podsjeća da kandidacijske liste grupe birača za pravovaljanost liste moraju prikupiti potpise potpore, njih 180, dok političke stranke nemaju tu obvezu na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Pazina.

Ishod prijevremenih izbora u Pazinu višestruko je zanimljiv, poglavito zbog činjenice da je čelno mjesto u tom Gradu u svibnju izborila Suzana Jašić iz platforme Možemo. Ta dugogodišnja aktivistica nevladine udruge Gong uspjela je pobijediti dugogodišnjeg gradonačelnika Renata Krulčića iz IDS-a, koji je Pazin vodio punih 12 godina, od 2009. 

Hoće li njezin uspjeh 'povući' i uspjeh stranke, odnosno platforme Možemo, vidjet će se u nedjelju navečer, 3. listopada, nakon što se prebroje glasovi.