ŠTO SE DOGAĐA?

Pazinčica bijela kao da njom teče milijeko, a kod Pazina se otvorila rupa široka 20 m

01.06.2018 u 16:50

Bionic
Reading

Nakon što je jučer u Pazinu u jedan sat palo više od polovice mjesečne količine kiše, rijeka Pazinčica se potpuno zabijelila, a došlo je i do stvaranja rupe široke 20 metara na odlagalištu građevinskog materijala Lakota na istočnom izlazu iz grada

Inače, u Pazinu je prema podacima meteorološke postaje Istrameta sredinom dana u samo jedan sat palo 48 mm kiše, što iznosi 59 posto mjesečnog prosjeka koji iznosi 87 mm.

Glas Istre javlja kako je voda Pazinčice toliko bijela kao da njome teče mlijeko jer je jučerašnja obilna kiša izazvala je prirodnu i ekološku katastrofu u dolini ove rječice.

Kako su dosad utvrdile gradske i komunalne službe, do urušavanja nasutog materijala, u kome prevladava vapnenački prah iz obližnje pilane tvrtke Kamen, došlo je zbog popuštanja svoda betonskog tunela koji ispod te nasute mase sprovodi bujične vode prema koritu Pazinčice.

Kako je s urušavanjem tunela velika količina vapnenačkog praha došla pod udar jake bujice, sva ta zabijeljena tekućina potekla je donjim tokom Pazinčice, od Pazinskog krova prema Pazinskoj jami.

Sve okolnosti ovog događanja još se utvrđuju, a kad se utvrde razmjeri štete, očekuje se da će Hrvatske vode, koje su vlasnik podzemnog bujičnog tunela, napraviti i plan sanacije. Zasad je rupa na Lakoti označena kao opasno mjesto vrpcom postavljenom u širokom krugu oko otvora, a zbog labilnosti terena oko rupe i mogućnosti novih urušavanja nikako se ne preporučuje prilazak.

Rupa kod Pazina Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL