LOŠE ZDRAVLJE

Pavle Strugar prijevremeno pušten na slobodu

20.02.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Pavle Strugar, bivši general Jugoslavenske narodne armije, proglašen krivim za zločine počinjene u Dubrovniku 1991. i osuđen na sedam i pol godina zatvora, u petak je pušten na slobodu jer je u pritvoru Međunarodnog suda proveo više od dvije trećine kazne, priopćio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)

Strugarovo prijevremeno puštanje na slobodu posljedica je odluke predsjednika ICTY-ja Patricka Robinsona od 16. siječnja 2009. godine.

Robinson je u obzir uzeo nekoliko čimbenika prilikom razmatranja Strugarova zahtjeva, među ostalima težinu kaznenih djela za koja je osuđen, prethodnu praksu i pokazanu resocijalizaciju osuđenika, kao i Strugarovo "sve gore zdravstveno stanje", kaže se u priopćenju suda.

"Statut ICTY-ja pruža mogućnost da osuđenici traže pomilovanje, ublažavanje kazne ili prijevremeno puštanje na slobodu i navodi da predsjednik suda odlučuje hoće li se takvi zahtjevi odobriti", kaže se u priopćenju.

Raspravno je vijeće osudilo Strugara 31. siječnja 2005. temeljem zapovjedne odgovornosti za zločine počinjene u gradu Dubrovniku koji je pod zaštitom UNESCO-a, tijekom 1991. godine. Osuđen je na osam godina zatvora.

Žalbeno mu je vijeće 17. srpnja 2008. smanjilo kaznu na sedam i pol godina zatvora uzevši u obzir pogoršanje Strugarova zdravlja od izricanja prvostupanjske presude.