PRIJEDLOG PRORAČUNA 2013.

Pavle Kalinić osniva studij za krizne situacije

03.12.2012 u 09:46

Bionic
Reading

Gradski Ured za upravljanje u kriznim situacijama, na čelu s pročelnikom Pavlom Kalinićem koji je prije dva mjeseca doktorirao na temu politike Georgea Busha prema islamističkim zemljama na Fakultetu političkih znanosti, radi nacrt za novi sveučilišni studij

Naziv studija je 'Domovinska sigurnost' i za njega je u prijedlogu proračuna za 2013. izdvojeno pola milijuna kuna. Iako ga Sveučilište u Zagrebu još nije odobrilo, priznaje da zna za tu ideju, koja je tek u pripremnoj fazi.

A iako već postoje dva dodiplomska studija srodne tematike – Sigurnosna politika Republike Hrvatske na Fakultetu političkih znanosti te Upravljanje krizama, iz Kalinićeva ureda poručuju da potrebe za takvim studijem i te kako ima.

'Nemamo ni jedan studij koji proučava krize, a trenutačno se radi program za ovaj te ćemo ga predati na certifikaciju sveučilištu. Sastojat će se od bolonjskog modela tri plus dvije godine, a planirano je 19 predavača.

Neće biti u sklopu ni jednog fakulteta nego interdisciplinarni – objasnila je Kristina Martinović, glasnogovornica Kalinićeva ureda. Dodala je da se ne zna hoće li Pavle Kalinić biti predavač na studiju te kako se studij ipak neće zvati Domovinska sigurnost, nego "Upravljanje krizama".

'Koji je interes grada Zagreba u osnivanju takvog studija? – pita se Alen Ostojić, gradski zastupnik, koji je na aktualnom satu zadnje sjednice Gradske skupštine upozorio na stavku od pola milijuna kuna za studij tijekom rasprave o proračunu. Prije odvajanja gradskog novca, naglašava Ostojić, sveučilište bi moralo odobriti program.

– Trebalo bi konzultirati i Vladu. Ako je već u pitanju sigurnost građana, novac se može korisnije utrošiti, u postavljanje uređaja za reanimaciju na javnim površinama ili u prevenciju kriminaliteta – smatra Ostojić