nezavisna kandidatkinja

Pavković: Zbog štetnih tramvajskih vibracija centrom trebaju voziti lakši tramvaji

01.04.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Marina Pavković predložila je da se zbog vibracija, koje nakon potresa nanose dodatne štete na zgradama, preusmjere tramvajske linije iz centra na obilazne trase, a da užim središtem kružno voze lakši tramvaji

Pavković je u četvrtak na konferenciji za novinare na Trgu kralja Tomislava rekla da je u Zagrebu nužno ojačati javni prijevoz i smanjiti broj osobnih vozila, a kao dodatni izazov izdvojila je tramvajske vibracije koje nakon potresa mogu imati značajan utjecaj na oštećene zgrade.

Stoga predlaže preusmjeravanje tranzitnih linija, za koje s prometnog gledišta nije nužno da prolaze Trgom bana Josipa Jelačića, na obilazne trase i kompenziranje centralnim kružnim linijama.

Na tim linijama, kazala je, mogu prometovati lakši, kraći, manji tramvaji ili čak oni 'starinski' koji bi po uzoru na neke europske gradove, poput Helsinkija ili Stockholma, poslužili i kao turistička atrakcija.

Po tom prijedlogu, većina tramvaja prometovala bi na relaciji Držićeva, Branimirova i dalje preko Vodnikove za Savsku te preko Držićeve i Vukovarske na Savsku.

Te linije kompenzirali bi s dva kruga od kojih prvi ide od Jurišićeve, Zrinjevca, Branimirove na Džamiju, a drugi od Ilice, preko Trga Franje Tuđmana i Vodnikove na Zrinjevac.

Pavković predlaže i uvođenje linije od Prečkog preko Jadranskog mosta kroz Novi Zagreb, pa prema centru ili Dubravi. "To je vrlo jednostavno napraviti, svega 20 metara mrežnog kontakta, četiri skretnice, već imamo prugu, to je minimalan zahvat", rekla je Pavković.