širenje koronavirusa

Pavić Šimetin o zaštitnim maskama: Ubrzano ćemo usvojiti tu naviku, onima bez maske u društvu bit će neugodno

22.09.2020 u 11:14

Bionic
Reading

Odluku HZJZ-a o skraćenju izolacije s 14 na 10 dana kod osoba s koronavirusom, pojasnila je za HRT Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Naglašava da nije riječ o samoizolaciji.

'Deset dana se odnosi na one osobe za koje je test na koronavirus bio pozitivan na početku, a onda s ozdravile. Dakle, ako nakon tog razdoblja nemaju znakova bolesti i zadnjih 24 sata nemaju temperaturu. No osobe koje su u samoizolaciji ili karanteni, dakle oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, i dalje moraju biti u samoizolaciji 14 dana', pojasnila je Pavić Šimetin za HRT.

Govoreći o zaraženoj djeci u školama ili vrtićima naglašava da su se ona zarazila izvan tih institucija. Nije bila situacija da su se djeca međusobno zarazila u školi ili vrtiću.

'I u studentskim i učeničkim domovima trebaju se pridržavati uobičajenih epidemioloških mjera, no mora se priznati da se radi o tipu smještaja gdje lakše može doći do širenja zaraze koronavirusom. Budući da su oni dobro pripremili za ovu situaciju, nadamo se da neće doći do zaraze', kazala je.

Govoreći o nošenju zaštitnih maski kazala je da je dvojba o maskama zbog toga jer naše društvo nije imalo iskustva s tim da bi se maske možda trebale nositi izvan bolnica, zdravstvenih okruženja.

'Od tada do sada je trebalo sakupiti znanstvene dokaze o tome. Sada se zna da maske štite od kapljične infekcije i aerosola kojim se širi Covid-19. Bitno je masku pravilno koristiti. Također treba odabrati pravu masku za pravo okruženje. U školama trebaju platnene maske. One imaju određenu razinu zaštite, ali nije apsolutna', pojasnila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

  • +3
Zagreb: Odlazak u školu za vrijeme pandemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

S obzirom na mnoge učenike koji organiziranim prijevozom putuju u školu istaknula je da bi on trebao biti u skladu s epidemiološkim preporukama, a to znači poštivanje distance, ograničeni broj učenika u vozilu.

'To se treba odnositi i na javni prijevoz. Osim toga, činjenica je da putovanje djece u škole povećava rizik od zaraze koronavirusom, zato je izuzetno važno da se nose zaštitne maske, dodaje'. Naglasila je da se navike u vezi sa zaštitnim maskama moraju mijenjati. Morat ćemo, kako kaže, tu naviku puno prije usvojiti, nego što smo inače naučili mijenjati navike. Smatra da će s vremenom biti neugodno nekome u društvu kada nema masku, a ne onima koji je imaju.

Odgovarajući na pitanje o preporukama za cijepljenje protiv gripe u doba epidemije koronavirusa Pavić Šimetin kaže kako preporučuje cijepljenje rizičnim skupinama, osobama s kroničnim bolestima i starije životne dobi, kao i osobama koje su profesionalno u takvoj situaciji da lakše mogu doći u kontakt s gripom. Dodaje da će cijepljenje početi potkraj listopada.

Komentirajući preporuke švedskih epidemiologa koji kažu da ne treba protiv Covid-19 cijepiti djecu i školarce, Pavić Šimetin je rekla da je još teško govoriti o tome jer nije niti registrirano cjepivo da bi se ono moglo koristiti. Napominje da je stav o ciljanoj populaciji za cijepljenje sličan kao i u slučaju gripe.