POLITIKA I BESPRAVNA GRADNJA

Pauk se obrušio na Vrdoljaka

30.10.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Šibensko-kninski župan Goran Pauk ustvrdio je danas na konferenciji za novinare u Šibeniku da je ministar prostornog uređenja Ivan Vrdoljak iskoristio svoju dužnost kako bi za ‘političke svrhe izvrnuo podatke o rješavanju predmeta legalizacije bespravnih objekata’ te je poručio ministru da mu službe bolje računaju podatke.

‘Tragičan je predizborni istup ministra prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka, koji je svoju funkciju iskoristio kako bi za političke svrhe izvrnuo podatke’, rekao je župan Pauk odgovarajući na tvrdnje koje je ministar Vrdoljak nedavno iznio za neke medije kritizirajući sporost županijskog Ureda za prostorno uređenje i gradnju pri rješavanju predmeta legalizacije bespravnih objekata.

Najgorim uredima za prostorno uređenje ministar je prozvao županije gdje je HDZ na vlasti i svoj je istup sveo na najprizemniju političku predizbornu borbu, izjavio je župan Pauk.

Opovrgnuo je navode ministra Vrdoljaka po kojima je na šibensko-kninskom području od 1469 zahtjeva za legalizaciju koje su podnijeli bespravni graditelji riješeno samo 3,27 posto.


Od 1469 predmeta riješeno je njih 85, što je 5,8 posto, rekao je župan i poručio ministru da mu službe bolje računaju podatke.

U svojem istupu, ustvrdio je Pauk, ministar nije uzeo u obzir predmete koji su u postupku obrade i zahtjeve za legalizaciju koju su odbijeni.

Ministra Vrdoljaka upozorio je i na činjenicu da županijski Upravni odjel za prostorno uređenje ima 21 službenika, a da bi se taj zahtjevan posao temeljito odradio, potrebno ih je zaposliti barem još toliko. Ipak, dodao je župan, ‘za takvo nešto županiju sprječava zakonski limit o razini plaća u pojedinim službama’.

Istup ministra Vrdoljaka ogorčio je i pročelnika županijskog Odjela za prostorno uređenje i gradnju Gojislava Krnića, koji je rekao da je u struci već 40 godina i 25 godina na dužnosti pročelnika te kako ne može vjerovati da resorni ministar tako razgovara o bitnome društvenom problemu.

‘Na ovaj se način ruši sustav kojem Hrvatska teži ulaskom u EU, a to je da se politika izbaci, a struka profesionalizira. Nisam član nijedne stranke, a gura me se pod kapu HDZ-a. Ponovno se politika na brutalan način miješa u struku i stručnost’, izjavio je Krnić.