čudo od djeteta

Patrik Čudić: Ispunio mi se san da budem trostruki prvak Hrvatske, a sada priželjkujem postati i trostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici

07.06.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Desetogodišnji Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta, ponovno je najbolji u Hrvatskoj među školarcima, a 6-godišnji Vito Kulišić prvak je među predškolarcima 5. Državnog natjecanja u mentalnoj aritmetici ALOHA, doznaje se u ponedjeljak od voditeljice programa ALOHA dr. Novosel

ALOHA je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije. Program je dopuna redovnom nastavnom procesu, to jest kompatibilan s onime što djeca uče u školi.

Unatoč aktualnoj pandemiji mentalna se aritmetika tijekom školske godine poučavala diljem Hrvatske - od Vinkovaca do Dubrovnika. Prošle godine se zbog epidemioloških razloga nastava jedno vrijeme održavala putem interneta, no čak su se i najmlađi polaznici brzo prilagodili tom načinu učenja.

"Ispunio mi se san da budem trostruki prvak Hrvatske, a sada priželjkujem postati i trostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici ALOHA“, rekao je Patrik Čudić iz Zagreba kojeg zbog njegovih uspjeha nazivaju i čudom od djeteta. 

Njegova trenerica Zvjezdana Budoš Mlinac iz Osnovne škole Zapruđe proglašena je najboljom trenericom mentalne aritmetike ALOHA u Hrvatskoj.

"Među djecom opažamo sve više prirodnih talenata za mentalnu aritmetiku, a uz potporu roditelja i desetak minuta domaće zadaće, to jest vježbanja dnevno, oni postaju izvrsni! Veseli nas što roditelji u matematici prepoznaju vještinu budućnosti te što sve više djece vide njezinu kako korisnu, tako i zabavnu stranu“, istaknula je učiteljica Budoš Mlinac.

Prvak među predškolarcima 5. Državnog natjecanja u mentalnoj aritmetici, šestogodišnji Vito Kulišić također je iz Zagreba.

Hrvatska postaje 'velesila' u mentalnoj aritmetici ALOHA

"Zbog aktualne pandemije, nažalost, ni ove se godine, kao ni prošle, ne održava međunarodno natjecanje u mentalnoj aritmetici ALOHA s kojeg je Patrik Čudić već donio dva zlata, no po rezultatima naših polaznika na državnom natjecanju, svjesni smo da Hrvatska postaje velesila u mentalnoj aritmetici ALOHA", izjavila je osnivačica Otvorenog učilišta Littera i stručna voditeljica programa ALOHA mentalna aritmetika za Hrvatsku dr. Branka Novosel.

Kaže kako ih zadivljuje koliko brzo i točno naši učenici rješavaju zadatke.

"Unatoč činjenici što se naša djeca u svijetu natječu s mnogoljudnijim nacijama, poput onih Rusije i Kine, vjerujemo da naši mladi matematičari imaju veliku šansu Hrvatskoj donijeti nova odličja“, istaknula je Novosel.

Državni prvaci u mentalnoj aritmetici osvojili su vikend za obitelj u resortu Tree House na Plitvicama. Nagrade i odličja su im uručeni ovog vikenda na posebnom ALOHA Partyju u Zagrebu.