PROVODI GA NA KOSOVU

Patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici pozvao na molitvu za svu djecu svijeta

07.01.2024 u 11:51

Bionic
Reading

Patrijarh srpski Porfirije, koji Božić provodi na Kosovu, služio je u nedjelju božićnu liturgiju u srednjovjekovnom manastiru Pećka patrijaršija, a u poslanici pozvao na 'usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu' za djecu i sve ljude i narode u svijetu

Porfirije na Kosovu boravi od 3. siječnja, i posjetio je nekoliko manastira i ohrabrivao sunarodnjake na Kosovu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je u Božićnoj poslanici poručio da su odrasli uspjeli stvoriti društvo u kojem je sve više djece žrtava, ali i djece nasilnika i zločinaca, podsjetivši na tragedije i masovna ubojstva u svibnju ove godine u Srbiji, te na stradanja u ratnim sukobima.

'Vole li djetinjstvo i djecu ljudi, odrasli, ali otpali od Boga, kada bez grižnje savjesti ubijaju desetine tisuća djece? Nije važno čija su to djeca, palestinska, arapska ili židovska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima i srpska djeca; samim tim što su djeca, ona pripadaju Gospodu, Životodavcu i Promislitelju, ali i svima nama, ekumenskoj obitelji zvanoj čovječanstvo', rekao je patrijarh Porfirije.

On je upitao 'tko je imao pravo' ubijati desetke tisuća djece u Iraku, 'tko je dao pravo Hamasu da židovsku djecu otima i drži kao taoce, a tko izraelskoj vojsci da za nepuna dva mjeseca pobije osam tisuća nevine palestinske djece, skoro polovicu od svih ubijenih'.

Podsjetivši i na stradanja srpske djece u novijoj povjesti - od Jasenovca do NATO bombardiranja 1999. godine, poglavar SPC-a je naglasio 'zlokobnu činjenicu' da su 'odrasli uspjeli stvoriti društvo u kojem je sve više i djece nasilnika, djece zločinaca', pobrojivši masovna ubojstva u Americi i Europi, ali i usred Beograda, u školi 'Vladislav Ribnikar'.

'Sve vas, braćo i sestre, pozivamo na usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu za djecu i za sve ljude u našem narodu, ovdje (na Kosovu) i u rasijanju, osobito za napaćeni, ali uspravni, vjerni i hrabri srpski narod na Kosovu i u Metohiji, kao i za sve ljude i narode na zemlji', poručio je poglavar SPC-a.

Božić, koji 7. siječnja proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar, obilježava se od ranog jutra diljem Srbije liturgijama i božićnim propovjedima u kojima se poziva na mir i opraštanje, a slavi se u krugu obitelji.