GROUND ZERO

Pastor Terry Jones odustao od spaljivanja Kurana

10.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Kontroverzni pastor Terry Jones s Floride, koji je uzbunio američku i svjetsku javnost najavom spaljivanja Kurana na obljetnicu terorističkih napada na SAD 11. rujna, objavio je u četvrtak da odustaje od te namjere u zamjenu za preseljenje sporne džamije iz blizine tzv. Ground Zeroa (Nulta točka) u New Yorku

'Mi smatramo da bi to bio znak od Boga', rekao je novinarima pastor Jones, čelnik male pentakostalne zajednice 'Dove World Outreach' u Gainesvilleu na Floridi, koji je subotu proglasio 'danom spaljivanja Kurana'.

Američki mediji izvješćuju kako nije jasno postoji li takva odluka muslimanske skupine koja je planirala graditi islamski kulturni centar i džamiju dva bloka od Ground Zeroa, mjesta rušenja tornjeva blizanaca WTC-a u terorističkom napadu 11. rujna 2001.

Jones je rekao da je u četvrtak razgovarao s imamom Feiselom Abdulom Raufom, vođom projekta gradnje sporne džamije.

'Ja sam dobio riječ da će premjestiti džamiju na drugo mjesto. Imam je pristao preseliti džamiju, a mi smo pristali otkazati naš događaj zakazan za subotu', rekao je Jones novinarima.

On je također najavio da će putovati u New York u subotu kako bi se sastao s imamom Raufom i drugim dužnosnicima vezanim uz projekt džamije.

Predsjednik Barack Obama ranije je pozvao Jonesa da odustane od spaljivanja Kurana, što je nazvao egzibicijom i upozorio da će to ugroziti američke postrojbe u inozemstvu te pridonijeti novačenju pripadnika Al Kaide.

Američke TV mreže izvješćuju da je s Jonesom u četvrtak telefonom razgovarao ministar obrane Robert Gates te da su pastora posjetili agenti FBI-a. Oni su se s Jonesom zadržali u polusatnom razgovoru, a kasnije nisu htjeli ništa reći novinarima.

Glasnogovornik Jonesove crkve Wayne Sapp također nije želio komentirati pastorov razgovor s agentima FBI-a.

Jones se novinarima požalio da mu je ukinut internet.