N/A

Pašteta od pilećih jetrica

10.11.2009 u 19:48

Bionic
Reading

Kako nahraniti goste koji vam neplanirano pozvone na vrata? Pašteta od pilećih jetrica jednostavna je za pripremu, a može u hladnjaku potrajati i nekoliko dana. Ono što je najvažnije, putnici namjernici bit će zadivljeni okusom i izgledom ovog profinjenog parfea

SASTOJCI:

400 g pilećih jetrica (po mogućnosti svjetlijih ili 200 g pilećih i 200 g foie gras)
200 ml tamnog porta ili prošeka
50 ml konjaka
150 g ljubičastog luka ili ljutike, narezanog na tanke ploške
2 češnja češnjaka, narezanog na tanke listiće
3 grančice svježeg timijana
7 g morske soli (oko pola velike žlice)
4 jaja sobne temperature
400 g maslaca, rastopljenog i mlakog

* da bi vam parfe zadržao ružičastu boju, možete potražiti u ljekarnama salitru ili kalijev nitrat i dodati jednu žličicu u sol
* da bi jetrica bila blaža, dobro ih je namakati u mlijeku par sati ili do 24 sata prije pripreme

PRIPREMA:

Pripremite stakleni, keramički ili limeni duguljasti kalup (30x11cm i oko 10 cm dubok) i jednu veću i dublju posudu u kojoj će kalup stajati u vodenoj kupelji. Obložite ga masnim papirom (pogotovo limeni). Zagrijte pećnicu na 160°C.
Stavite prošek ili porto u posudu s lukom, češnjakom i timijanom. Pustite da vrije i da se reducira, sve dok luk ne ostane gotovo potpuno bez tekućine. Izvadite timijan.
Od žilica i žuči dobro očišćena jetrica nasjeckajte na komadiće. Stavite u posudu sa soli i zagrijte nad parom, tako da budu tek topla (oko 40°C). Dodajte reducirani prošek s lukom u jetrica i u blenderu napravite jednoličnu smjesu. Dodajte jaja i izmiksajte dok smjesa ne postane homogena.
Dodajte rastopljeni maslac i opet promiješajte te zatim sve brzo protisnite kroz plastično mrežasto cijedilo.
Ulijte u kalup, pokrijte čvrsto kuhinjskom folijom i stavite u veću posudu. Nalijte u nju toplu vodu, tako da razina dođe iznad polovice smjese u kalupu.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko jedan sat, dok se smjesa ne stisne i više nije tekuća. Pazite da izvadite na vrijeme jer bi jaja mogla koagulirati, pa parfe može postati granulast.
Izvadite iz vodene kupelji i ohladite - najprije na sobnu temperaturu, a zatim u hladnjaku oko 24 sata.
Po želji, ohlađena pašteta može se obložiti omekšalim maslacem sa svih strana.
Režite toplim nožem, kako se pašteta ne bi lijepila i raspadala.