SVI DOBRO ZARADILI

Party u Splitu pratilo 6,5 milijuna ljudi!

15.07.2013 u 18:55

  • +7

Ultra Europe u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Ultra Europe, festival elektronske glazbe koji se ovog vikenda odvijao u Splitu i Hvaru, posjetilo je preko 75 tisuća gledatelja, a prijenos uživo putem interneta pratilo je više od 6,5 milijuna ljudi, objavili su organizatori festivala. Potpuno je sigurno da isti spektakl dolazi u Hrvatsku i iduće četiri godine

'Od samih početaka pregovora o dovođenju festivala Ultra Europe u Hrvatsku znali smo da će to biti veliko i važno događanje. No i nas je ugodno iznenadio nezapamćeni interes koji je za festival dolazio iz svih dijelova svijeta. Posebno nas veseli činjenica da su sve tri večeri, prve dvije na Poljudu i zadnja na Hvaru, protekle bez ikakvih incidenata i što smo već u premijernom izdanju primili brojne pohvale za organizaciju. Sljedeće godine će biti još bolje', kaže Joe Bašić iz tvrtke Adria MM Produkcija, glavni organizator ovog događaja.

Splitska policija tijekom vikenda zbilja nije zabilježila većih sigurnosnih problema, pogotovo uzevši u obzir desetine tisuća ljudi koji su se nalazili u gradu, a hitne službe imale su veći broj intervencija mahom zbog alkoholiziranosti ili iscrpljenosti posjetitelja partija. Iznajmljivanjem stadiona zaradio je i Hajduk, kojemu će se dodatno nadoknaditi oštećena nastala na travnjaku Poljuda.

Splićani su vrlo dobro prihvatili popularni festival, pa su izostale očekivanje primjedbe zbog gužve i buke; dapače, stotine njih pronašle su način za dodatnu zaradu, pa su u petak i subotu iznajmljivali sve što se iznajmiti može, od vlastitih stanova i soba do garaža i pomoćnih prostorija. Snalažljiviji su direktno iz svojih stanova kroz prozore prodavali pivo i vodu, neki su garaže pretvorili u priručne točionice, a u sitnim noćnim satima brojni su nadoknadili manjak autobusa i taksija pa za naknadu prevozili turiste do njihovih apartmana. Zadovoljni su i ugostitelji, čini se da je ovog vikenda cijeli Split profitirao...

Gradonačelnik Ivo Baldasar u ponedjeljak je javno zahvalio svim građanima, organizatorima, policiji, hitnim službama i komunalcima, Jadroliniji, ugostiteljima te turističkim radnicima – odnosno svima koji su dokazali da su Split i Splićani dorasli svakom izazovu.

'Dobra je to i lijepa pozivnica svim budućim gostima Splita, ali i potvrda nama samima da možemo sve kada to i želimo. Uvjeren sam da će se to potvrditi i u budućnosti, pri organizaciji i realizaciji velikih događaja važnih za grad u gospodarskom i promotivnom smislu', rekao je Baldasar.

Već u nedjelju navečer otvoreno je Splitsko ljeto u okviru kojeg će se na petnaestak pozornica diljem grada izvesti preko stotinu različitih predstava. Idućeg tjedna slijedi novi spektakl na Poljudu, 'The Wall' Rogera Watersa, koji će također privući tisuće turista, a početkom kolovoza na Rivi će se održati četvrto izdanje 'Discotheque Riva', na kojemu će u dva dana nastupiti Fatboy Slim i britanski Underworld. Glavna splitska šetnica, kako je najavio Baldasar, još ove godine će za tu priliku biti zatvorena na dva dana, no do idućeg ljeta pronaći će se model kako Rivu ostaviti otvorenom za pristup građanima i turistima.

Split je, inače, u prvih šest mjeseci ponovno zabilježio 10-postotni rast broja turista i noćenja, čime je nastavljen trend koji traje još od 2008. godine. U dugoročnim planovima zapisana je namjera da se do 2015. godine dosegne brojka od milijun noćenja, što će se uz ovakve trendove sasvim sigurno ostvariti.